Gelir uzmanlarından 'biz daha önemliyiz' tepkisi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Kasım 2011 07:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eşit işe eşit ücret uygulaması uzmanların tepkisini çekiyor

Eşit işe eşit ücret düzenlemesinin, Maliye Bakanlığı'na bağlı gelir uzmanlarını ve vergi dairesi müdürlerini, gençlik spor uzmanı ile nüfus ve tapu müdürüyle aynı konuma getirdiği öne sürülüyor. Aynı sorumluluğun taşınmaması ise haksız uygulama olarak değerlendiriliyor

CAHİT SARAÇOĞLU

Hükümetin kamu görevlilerinin mali haklarının düzenlenmesi amacıyla 2 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe geçirdiği 666 sayılı KHK ile kamuda çalışan uzmanlarla ilgili düzenlemeye yönelik tepkiler artıyor. Tepki gösteren uzmanlar, devlete gelir sağlama görevinde olanlar ile vakıf uzmanı ve gençlik spor uzmanı ile aynı sorumluluğu taşımadıklarını belirterek, düzenleme ile gelir uzmanı, vergi dairesi müdür ve yardımcılarına haksızlık yapıldığını öne sürüyorlar.

AYNI SORUMLULUK YOK

Düzenlemeile gelir uzmanlarının, vakıf uzmanı ve gençlik spor bakanlığındaki uzmanının maaşının da gerisinde bırakıldığına işaret edilirken, vakıf uzmanı ile gençlik spor uzmanının maaşının 4 bin üstüne çıkarıldığı, gelir uzmanının 2 bin TL biraz üzerinde bırakıldığı kaydediliyor. Bu kapsamda, sadece vergide iade tutarı milyar liralar üzerindeki dosyaları inceleyip imza sorumluluğu olan ve devlete gelir sağlama görevi bulunan vergi dairesi müdür ve müdür yardımcılarınında nüfus ve tapu müdürüyle aynı konuma getirildiği ileri sürülürken, uzmanlar arasında ayın unvanın olmasına karşın, aynı sorumluluk bulunmadığınadikkat çekildi. Tepki gösteren uzmanlar, "Görevi devlete gelir sağlama olan geliruzmanları ve yöneticilerinin küstürülmesi, sonuçta kayıt dışı ile mücadeleyi olumsuz etkileyeceği tabidir" yorumunu yapıyorlar.

Amirin geliri düşük kalırsa

Gelir uzmanlarının maaşları artırılınca amirlerinin ücretinin üzerine çıkarsa iki yöntem var.İlk yöntem: Vergi daireleri başkanlık haline getirilip 4 yıllık fakülte mezunu olan vergi dairesi müdürleri başkan, yardımcıları ise başkan yardımcısı yapılsın. İkinci yöntem: Gelir İdaresi Başkanlığında Uzman Müdür ve Uzman Müdür Yardımcısı' kadrosu verilmeli

Uzmanın maaşı yük mü?

Gelir uzmanlarının sayısının çok oluşundan dolayı maaş artışının bütçeye yük getireceğiöngörüsüyle kapsam dışında tutulduklarını öne süren uzmanlar, "Ülkemizde incelenenmükellef sayısı yüzde 10'nun bile altında. 14 bin gelir uzmanına vergi incelemeyetkisi verilmesi halinde vergi gelirlerimiz artar ve gelir uzman maaş artışıçok küçük rakam olarak kalır.

Bu incelemelerde örneğin devlete ciddi gelirgetirilmesi için de kasko bedeli 40 bin TL üzerindeki otomobil sahiplerindenvergi beyanı düşük olanlara yazı gönderilmeli. Ödedikleri verginin neden düşükolduğu sorulmalıdır. Cevapları uygun görülmeyenlerle ilgili gelir uzmanlarına incelemeyetkisi verilerek, kayıp olan verginin tarhı sağlanabilir" önerisiniyapıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber