Diş hekimi ve eczacılar, kura ile değil sınavla atanacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Kasım 2011 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı 2012 Mali Yılı Bütçesi'nin T.B.M.M. Plan ve Bütçe Komisyonu'na Sunumunu indirmek için buraya tıklayınız.

Aşağıda sunumun önemli bölümleri yer almaktadır.

1 - Sağlık Bakanlığının Yeniden Yapılandırılması

A- Bakanlığın Yeni Yapısı

Politika oluşturma, temel kuralları belirleme ve üst denetim görevlerini Bakanlığa verdik. Diğer fonksiyonların yerine getirilmesi için Bakanlığa bağlı üç kuruluş teşkil ettik.
?Türkiye Halk Sağlığı Kurumu,
?Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu,
?Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu.

A1- Bakanlık Merkez Teşkilatı

?Bakanlığın ve sağlık sisteminin politikalarını belirlemek üzere Sağlık Politikaları Kurulu oluşturduk. Politika belirleyen yapı ile icracı yapıyı birbirinden ayırdık.
?Ülkemizin ihtiyaçları çerçevesinde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü ve Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü gibi Bakanlığın yeni misyonuna uygun hizmet birimleri kurduk.
?Bakanlığın sürekli kurullarından Yüksek Sağlık Şurası ve Tıpta Uzmanlık Kurulu'nu muhafaza ettik. Ayrıca Sağlık Meslekleri Kurulu teşkil ettik.

A2- Taşra Teşkilatı

?İlçelerde sağlık müdürlüğü kurulması imkânını getirdik. Ayrıca bağlı kuruluşlardan Halk Sağlığı Kurumu için illerde halk sağlığı müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Kurumu için genel sekreterlik oluşturduk.
?Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı hastanelerin daha etkili, kaliteli ve verimli işletilebilmesi için il düzeyinde Kamu Hastane Birlikleri kuruyoruz.

B- Personel

?Sağlık uzmanı ve sözleşmeli uzman çalıştırılmasına imkân sağladık.
?Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında çalışan yöneticilerin ve diğer personelin performanslarının ölçülmesi ve değerlendirilmesini öngördük.
?Sağlık hizmeti sunumu sırasında veya görevinden dolayı personelimize karşı işlenen suçlar kapsamındaki davalarda Bakanlıkça ücretsiz avukatlık hizmeti verilmesi imkanı tanıdık.
?Eğitim ve araştırma hastanelerimizdeki klinik şefi ve yardımcılarını eğitim görevlisi yaptık.
?Diş hekimi ve eczacıların atanmasını kura yerine sınav şartına bağladık.
?Üniversitelerle birlikte kullanılan sağlık kuruluşlarında akademik kadrolara atanabilmek için eğitim görevlisi kadrolarının kullanılabilmesi yolunu açtık.
?Hekim ve hemşire açığını dikkate alarak yabancı uyrukluların Türkiye'de çalışabilmesini sağladık.
?En az bir yıldır çalışan vekil ebe ve hemşireleri (4/B)'li yaptık.
?Diş hekimliği fakültelerinde doktora eğitimi yapmakta olanlardan isteyenlerin Bakanlık kadrolarında maaşlı olarak eğitimlerine devam etmelerine imkan sağladık.
?Yeni yapılandırmada halen çalışan personelimizin mükteseplerini koruduk ve mağduriyetlerine mahal vermedik.

C- Aile Hekimliği

?Sahada çalışan aile hekimlerinin sözleşmeleri devam ettirilerek uzmanlık eğitimi almalarına imkan sağladık.
?Aile hekimliği asistanlarının saha eğitimlerini aile hekimi olarak yapabilmelerine imkan sağladık.
?Aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının sözleşmeli statüde geçirdikleri süreleri, memuriyetlerinde değerlendirilecek ve intibakları yapılacak.
?Aile hekimlerine sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesindeki başarılarına göre pozitif performans uygulanacak ve ödeme yapılacak.

D- Yatırımlar

?Off-set uygulamalarına imkân sağladık.
?Sağlık serbest bölgeleri kurulabilmesinin önünü açtık.

E- Muhtelif Düzenlemeler

?Yurtdışı sağlık hizmet birimleri kurulabilecek.
?Sosyal amaçlı gönüllü ve ücretsiz sağlık hizmeti verebilecek.
?Televizyon ve radyo kuruluşlarına sağlıkla ilgili uyarıcı, bilgilendirici ve eğitici programları ayda doksan dakika ücretsiz yayınlama mecburiyeti getirdik.
?Sağlık kuruluşu açma yetkisini lisans şartına bağladık.
?Gıda üretim-satış ve temizlik hizmetleri ile ilgili iş yerlerinde çalışanlara hijyen eğitimi verilmesini mecburi hale getirdik.
?Diş hekimliği muayenehanelerinde fiyat tarifesi yerine rehber fiyat uygulaması getirdik.
?Sağlık mesleklerinin uygulamasından doğan ihtilafların yargı yoluna gidilmeden kısa sürede çözümü için rızaya dayalı uzlaşma prosedürü getirdik.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber