Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılı bütçesi 206 trilyon lira

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Vakıf Haftası etkinlikleri açılışına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2003 yılında 38 trilyon lira olan bütçesinin 2005 yılında 206 trilyon liraya çıktığını söyledi. Yeni Vakıf Kanunu tasarısı ile vakıf kurmanın daha da kolaylaştırılacağını belirten Bakan Şahin, "Vakıf kurmak istismar edilebilir ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin istihbaratı çok güçlüdür" dedi

Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Vakıf Haftası etkinlikleri açılış törenine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Ahmet Kacar ve çok sayıda davetli katıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tarihinin anlatıldığı sinevizyon gesterisinin ardından bir konuşma yapan Şahin, vakıflar haftasının birinci gününün dün kutlanan Anneler gününün ardından kutlanmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, "Anneler yavrularına herşeyi karşılıksız verirler. Vakıflar da kendi imkanlarını ihtiyaç sahiplerine karşılıksız veren kurumlardır" dedi.

Vakıf eserlerine sahip çıkmanın önemine değinen Şahin, göreve geldiğinde 9 bin adet vakıf eseri olduğunu, şimdi bu sayının 18 bin 500'e çıktığını söyledi. Vakıf eserlerinin büyük çoğunluğunun kayıtlı olmadığını belirten Şahin, trilyonlarca lira para harcayarak vakıf eserlerini ortaya çıkarmak için projeler başlattıklarını kaydetti. Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2003 yılında 38 trilyon lira olan bütçesinin 2005 yılında 206 trilyon liraya çıktığını söyledi. Genel müdürlüğün hazineden hiçbir yardım almadığını belirten Şahin, Vakıf eserlerinden alınan kira gelirleri ile bu bütçenin oluştuğunu söyledi. 2005 yılında da 500 vakıf eserin daha ihya edileceğini kaydeden Şahin, hayır sahiplerinin vakıf eserlere sahip çıkmaları için teşvik edilmeleri gerektiğini söyledi. 'Restore et-işlet-devret' modelinde kira süresinin 10 yıldan 29 yıla çıkarıldığını ifade eden Şahin, yeni hazırlanan vakıflar kanun tasarısında bunun 49 yıla çıkarıldığını söyledi. Türkiye'de demokrasinin güçlenmesinin toplumun örgütlü hale getirilmesiyle doğru orantılı olduğunu dile getiren Şahin, vakıflar ile derneklerin demokrasinin gelişmesinde önemli rolü olan sivil toplum örgütleri olduğunu söyledi. Göreve geldiği dönemde 4 bin 518 vakfın faaliyet verdiğini ancak bunların sayısının 4 bin 499'a indiğini belirten Şahin, yeni vakıf kanunu ile vakıf ve dernek kurmanın kolaylaştırıldığını kaydetti.

Vakıf kurmanın istismar edilebileceğini, siyasi ve ideolojik amaçların gerçekleştirilebilmesi için kullanılabileceğini, cumhuriyetin temel niteliklerini değiştirmek için kullanılabileceğini belirten Şahin, "Ancak bunlar var diye çok faydalı olan bu alanı daraltamayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin istihbaratı çok güçlüdür. Birileri bir şey yaparsa onun yakasına yapışacak kadar güçlüdür. Vakıf alanını daraltamayız" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber