TÜİK'in nüfus araştırması, binaların depreme dayanıklılığını da ortaya koyacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Aralık 2011 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞERİF ERDİKİCİ

Yaşanan depremler, binaların ve yapıldığı zeminin sağlamlığının yanı sıra yaşı gibi özelliklerinin önemini de ortaya koydu. TÜİK de Türkiye genelinde bu konuda bir araştırma başlattı.7 Eylül 2011 tarihinde başlayan araştırmanın 10 gün içerisinde tamamlanması bekleniyor. TÜİK İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, kendi illerindeki çalışmanın tamamlandığını anlatıyor.

Verilen bilgiye göre 2012'nin ilk çeyreğinde gündemde üst sıralara yerleşen deprem konusunda karar alıcılara, ilçe bazında konutların yaşı, yapım teknikleri ve katsayıları gibi kritik bilgiler sunulacak. Özellikle 1999 yılından önce yapılan binaların yapım teknikleri ve korozyon (aşınma) etkileri nedeniyle depreme dayanıklılığı konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Nüfus ve konut araştırmalarıyla ilgili bilgi veren Rıdvan Yaka, ilçe bazında konutların, yaşı, katsayıları, kira, kendi evi veya lojman olduğu, kanalizasyon bağlantı durumu, oda sayıları, ısıtma türleri gibi özelliklerini ortaya koyduklarını söyledi: "Karar alıcılar açısından özellikle depremle ilgili en önemli bilgi yaş. Malum imar mevzuatındaki değişiklikler, en son 1999 depreminde yapı kalitesiyle ilgili değişimler olarak dikkate alındığında binaların yaşı önem arz ediyor. Burada kritik bilgi şu: O dönemin mevzuatına uygun yapılmış olabilir ama riskli de olabilir."

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kural ise inşaatların 1976 ve 1999'da hazırlanan deprem yönetmeliklerine göre yapıldığını hatırlatarak, 1999'daki yeni yönetmelikte daha sağlam bina yapılmasına yönelik maddeler bulunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kural, şunları söyledi: "Bu da az çok binaların sağlamlığı konusunda fikir verir. Tabii biraz da projenin aynen uygulanmasıyla ilgili, yoksa zaman içinde betonun kazandığı mukavemet var. Aynı dozda dökülen bir yıllık betonun kuvveti, 10 yıllık betondan daha azdır. Bir de bulunduğu ortamda çelik rutubet aldıysa ki bu genellikle deniz kenarlarında olabiliyor, kesitler zayıflayabilir. Eski binaların mutlaka depreme dayanıksız olduğunu söylemek doğru olmaz. Kaliteli bir mühendis vardır başında, iyi işçilik çıkarılmış olabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber