Başmüzakereci yok koordinatör bakan geliyor

Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Brüksel'deki 17 Aralık Zirvesi'nde Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi alan Türkiye, aylardır ?başmüzakereci'nin kim olacağını merak ediyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başta olmak üzere, bakanlar Ali Babacan ve Mehmet Aydın'ın isimleri sürekli gündeme geliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ise bu konudaki ısrarlı sorulara net cevaplar vermekten kaçınıyor. İsim isteyenlere kendi adını söylüyor. Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşünde katıldığı AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında tartışmaya son noktayı koydu. Alınan bilgilere göre, parti yöneticilerinden gelen ?Başmüzakereci ne zaman belli olacak?? sorusuna cevap veren Erdoğan'ın ilk tepkisi, ?Başmüzakereci diye bir şey yok.? oldu. Bu konunun Türkiye'de yanlış anlaşıldığına dikkat çeken Başbakan, hükümetin de haksız yere eleştirildiğini belirtti. Erdoğan, ?Başmüzakereci aranıyorsa o benim. AB'de bu işi devlet veya hükümet başkanları yapıyor. İlişkileri yürütecek müzakere heyeti vardır. Onun başkanı da benim. Son sözü ben söyleyeceğim. Heyetin oluşumu için çalışmalar sürüyor. Zamanı geldiğinde görevlendirme yapılacak.? dedi. Hükümetin AB ile ilişkilerde isteksiz davrandığı ve başmüzakereciyi belirlerken işi yavaştan aldığı eleştirilerine de cevap veren Erdoğan, hiçbir AB ülkesinde ?Niye başmüzakereciniz yok?? şeklinde bir soruyla karşılaşmadığının altını çizdi. Erdoğan bu konuda aceleci davranmayacaklarını söylerken bir de anısını aktardı: ?Türkiye'ye gelen Avrupalılar, ?Başmüzakerecilik diye bir şey olduğunu sizden öğrendik' diyor. Bir süre önce Türkiye'ye gelen AB'nin yeni üyesi Macaristan adına müzakereleri yürüten Peter Balazs bile aynı şeyi söyledi.?

Başmüzakerecilik yerine ?koordinatör bakan' formülü üzerinde duran Başbakan Erdoğan'ın, Avrupa Birliği ile ilişkileri birinci elden yürütecek bir bakanı bunun için görevlendireceği belirtiliyor. Koordinasyon görevini yürütecek olan bu ismin ?Devlet Bakanı' sıfatı taşıyacağı vurgulanıyor.

Yaklaşık beş aydır yoğun bir şekilde medyada yazılıp çizilen başmüzakerecilik konusunda ilk olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ismi geçmişti. Gül için ?müzakere heyeti başkanı' sıfatını öne sürenler oldu. Dışişleri Bakanı'nın mevcut görevi ile birlikte bu görevi yapmasının imkansız olduğu ortaya çıkınca Devlet Bakanı Ali Babacan muhtemel başmüzakereci olarak lanse edildi. Erdoğan, Hazine'den sorumlu Babacan'ın yerinde kalmasında ısrarcı davrandı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, AK Parti genel başkan yardımcıları Şaban Dişli, Reha Denemeç ile AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Başkanı Murat Mercan'ın ismi de ?başmüzakereci? adayları arasında geçmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber