Su tüketimi artınca İSKİ'den tasarruf uyarısı geldi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2011 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da önceki yıllara oranla su tüketiminde artış olduğu gözlendi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'den (İSKİ) yapılan uyarıda vatandaşların su tasarrufu yapması istendi. Yetkililer yağış devam ettiği süre içinde susuzluk riskinin olmayacağının altını çiziyor.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada son günlerde birçok basın yayın organında şehrin içme suyu kaynaklarındaki doluluk oranları dikkate alınarak haberler yayınlandığı hatırlatıldı. Yetkililer kentin yüzeysel su kaynaklarıyla beslendiğini belirtti. Yağışlı mevsimlerde barajlarda biriktirilen sular gerekli arıtma işlemlerinin ardından içme suyu dağıtım sistemiyle kullanıcıya ulaşıyor. İçme suyu kaynaklarının su biriktirme hacminin toplam 868 milyon metreküp olduğu bildirildi. Regülatörlerle birlikte içme suyu kaynaklarından 1 yılda alınabilecek toplam su miktarı 1 milyar 313 milyon metreküp olarak açıklandı.

Su kaynaklarının kapasitesi değerlendirildiğinde yağış olduğu dönemlerde kentte su riskinin olmayacağı ifade edildi. Su tüketiminin arttığına dikkat çeken İSKİ yetkilileri açıklamada şu ifadelere yer verdi: "İstanbul'da her yıl günlük tüketilen ortalama su miktarının arttığını görmekteyiz. Nüfus artışı, yeni imar faaliyetleri ve turizm su tüketimindeki artışı beraberinde getirmektedir. 2011 yılı yaz aylarında su tüketimi 2 milyon 608 bin metreküp seviyelerine kadar çıkmıştır. Ortalama su tüketimi ise 5 yıl öncesine nispetle günlük 250 bin metreküplük bir artış göstermiştir. Yani su tüketimi yüzde yüzde 12 buçuk artmıştır. Tüm bu unsurlar değerlendirildiğinde su tüketim alışkanlıklarında tasarruf bilincinin yaşam bilincine dönüşmesi gerektiğinin bir zaruret olduğu görülmektedir. Halihazırda içme suyu kaynaklarımızda yüzde 52,36 doluluk oranıyla 454 milyon metreküp su mevcuttur. Mevcut durumda yağışlı mevsimin içinde olduğumuzu dikkate alarak 2012 yılında susuzluk riskinden bahsetmek için erkendir. Ayrıca Yeşilçay ve Melen Sistemi'nden günlük 1 milyon metreküp civarında su alabildiğimiz de hesaba katılmalıdır. Kurak periyotlar devam ettiği takdirde aynı iyimser tablodan bahsetmek mümkün olmaz. Tüm risk unsurlarını dikkate alarak içme suyu kaynaklarının geliştirilmesi için yatırımlar hız kesmeden sürmektedir. Bu doğrultuda Melen Projesi'nin 2. etap inşaatının yarısı tamamlanmıştır. Bu proje ile Melen'den alınacak su miktarı, yıllık 575 milyon metreküpe ulaşacaktır. Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri'nde arıtılmış suların ultra viole ve dezenfeksiyon işleminden de geçirilmesiyle arıtılmış atıksular sanayide ve çevre sulamada kullanabilir kaliteye getirilecek, inşa edilmekte olan hat ile Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe İlçelerinin sahil bandındaki yeşil alanlar ile Dericiler Sanayi Sitesi, İstanbul Park ve Sabiha Gökçen Havaalanı'nda yeşil alanlarının su ihtiyacı karşılanacaktır. Kurumumuz tarafından hayata geçirilen bu projelerin yanında İstanbullu hemşehrilerimizin suyu sınırsız bir kaynak olarak görmeden su israfının önüne geçmeleri, bilinçli su tüketimini alışkanlık haline getirmeleri en büyük temennimizdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber