Danıştay: Kanunlar geriye yürümez

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2011 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin '5 ya da 7 yıl mı' olacağı tartışılırken Danıştay'ın bu tartışmaya ışık tutacak bir karara imza attığı ortaya çıktı.

Danıştay'ın söz konusu kararı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 55. maddesinde yapılan değişikliğe dayanıyor. Değişiklikle, 5 yıl olan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul üyeliği görev süreleri 3 yıla indirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, değişikliğe dayanarak eski kanun hükmüne göre 5 yıllığına seçilen ve 3 yılını doldurmuş olan İstanbul 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Nusret İlker Çolak'ın üyeliğini sona erdirdi. Çolak, işlemin iptali istemiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Çolak, mahkeme aleyhine karar verince temyize gitti. İtiraza bakan Danıştay 6. Daire, idare mahkemesinin kararını bozdu. 13 Ekim 2010 tarihli Danıştay kararı, söz konusu dairenin beş üyesinin oybirliğiyle alındı. Kararda "Aksi yönde bir hüküm bulunmadığı sürece kanunların geriye yürümeyeceği, diğer bir ifadeyle kanunların ancak yürürlüğe girmelerinden sonraki olay ve durumlar hakkında uygulanacağı açıktır" vurgusu yer aldı. Aksi durumun hukuk devleti ilkesinin önkoşullarından biri olan ve kişilerin hukuki güvenliğinin sağlanmasını amaçlayan 'hukuk güvenliği ilkesi'ne aykırılık oluşturacağına dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber