Mümtazer Türköne: Atatürk ortak değerdir ama Atatürkçülük bağnazlıktır

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Aralık 2011 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetimine atanan Mümtazer Türköne, AKŞAM'a bomba açıklamalarda bulundu

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

ATATÜRKÇÜLÜK karşıtı söylemleri nedeniyle şimşekleri üzerine çekmesine karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sürpriz bir şekilde Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu üyeliği'ne getirilen yazar Prof. Dr. Mümtazer Türköne AKŞAM'a konuştu. Türköne, 'Mevcut Anayasa'da yeralan 'Atatürk Milliyetçiliği' maddesi, yeni yapılacak Anayasa'dan çıkarılmalıdır. Çünkü bunun anlamını kimse bilmiyor' dedi. Türköne Atatürkçülüğün mevcut haliyle bağnazlık ve yobazlık haline geldiğini savundu.

'SAĞLAM' ATATÜRKÇÜYÜM: Bu beklenmeyen bir atanmaydı. Bu yüzden sürpriz oldu. Çok abartılacak durum değil. Atatürk ve Atatürkçülük konusunda çok sağlam ölçülere sahibim. Atatürk, tıpkı bayrak gibi, vatan gibi ortak değerimizdir. Ama Atatürkçülük tam bir bağnazlık, yobazlık ve çağdaşlığa kapalılık şeklinde yayılıyor. Bu kavram, ideolojik kavgaların malzemesi olarak kullanılıyor. O'nun saygın hatırasını, mirasını bu kavgalardan kurtarmak lazım.

ATATÜRK'ÜN İTİBARINI KORUYACAĞIM: Atatürk'ün bize vasiyeti çok açık; 'Ben geride dogma bırakmadım. Benim mirasım bilim ve akıldır' demiştir. Getirildiğim görev, Atatürk üzerinden yapılan siyaset, ticaret ve çıkar hesaplarına karşı mücadele etmem için uygun bir zemin. Atatürkçülük adı altında yapılanların, Atatürk'le uzaktan yakından ilgisi olmadığını ve Atatürk'e zarar verdiğini düşünüyorum. Yeni görevimde Atatürk'ün itibarını, saygınlığını korumakla uğraşacağım.

TANIMINI KİMSE BİLMİYOR: Mevcut Anayasa'nın 2'inci Maddesi'nde yeralan 'Atatürk Milliyetçiliği' ifadesi, yeni yapılacak Anayasa'dan çıkarılmalıdır. Çünkü bunun ne olduğunu bilen bir Allah'ın kulu yok Türkiye'de. Tanımını kimsenin bilmediği böyle bir kavram, Anayasa metninde yer almamalı


Prof. Dr. Türköne, STAR'a hedeflerini anlattı: ?Atatürk, Türkiye'nin bayrak gibi, vatan gibi ortak değeri ve paydası. Siyasete ideolojik kutuplaşmalara, kamplaşmalara konu edilmesi ve onun üzerinden polemik yürütülmesi bir kötü niyet göstergesi. Bunun Atatürk sevgisi ile yakından uzaktan alakası yok. Atatürk'ü bir zırh gibi kalkan gibi kullananlar onun manevi hatırasına zarar veriyorlar. Atatürk'ün bu millet için taşıdığı birleştirici, bütünleştirici özelliği bizim koruyup, sürdürmemiz lazım. Aynı zamanda da kendi siyasi çıkarlarını, ideolojik hesaplarını Atatürk üzerinden görmek isteyene karşı çıkmak lazım. Atatürk partiler üstü bir kişilik olarak saygın yerinde durmalı ve hepimiz de korunmasına ihtimam göstermeliyiz.

Atatürk'ün söylediği çok açık bir söz var ?Ben geride sizlere bir dogma bırakmadım. Vasiyetim akıl ve bilimdir' diyor. Akıl eleştirel akıldır, bilim çağdaş bilimdir. Demek ki Atatürk bu vasiyetine göre eleştirel akla ve çağdaş bilime bakacağız. Atatürkçülük maskesi ile onu siyasi metaya dönüştürenler için de engel olacağız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber