Türkiye'de yılda 26 bin kişi KOAH'tan ölüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2011 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kronik akciğer sorunu olarak bilinen KOAH hastalığı sebebiyle Türkiye'de yılda 26 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Sağlık Müdürlüğü'nde personel için düzenlenen eğitim toplantısında konuşan Dr. Özcan Akan, Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, 2005 yılında 4 milyon kişinin kronik solunum yolu hastalıklarından öldüğünü ifade etti. 'Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İş Birliği' - GARD yapılanmasının gündeme geldiğini dile getiren Dr. Akan, şu bilgileri verdi:

"Dünya Sağlık Teşkilatı uygulamalarına paralel olarak, Türkiye GARD Projesi kapsamında 'Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını (Astım-KOAH) Önleme ve Kontrol Programı' hazırlandı. Türkiye'de 2003 yılında yapılan araştırmada, KOAH'ın ülkemizde 3. ölüm sebebi olduğu ve her yıl 26 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı tespit edildi. KOAH ilk 10 hastalık yükü sıralamasında yüzde 2.8 ile 8. sırada yer alıyor. Eylem planı geliştirilerek bu hastalıklara bağlı ölümlerin ve beraberinde getirdiği ekonomik yükün azaltılması hedefleniyor. Ülkemizde bu program sonrasında kronik solunum hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 25 azalması bekleniyor."

Risk faktörleri konusunda halka kalıcı davranış değişiklikleri kazandırmak için çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Akan, hastalığı erken teşhis ederek ilerlemesini önlemeye çalıştıklarını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bu hastalıklardan ölüm oranını yıllık yüzde 2 azaltmayı hedeflediğini belirten Akan, bunun yıllık 22 milyon insanı kurtarmak anlamına geldiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber