MEB'den, Fatih projesiyle ilgili 2. açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Aralık 2011 12:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Fatih Projesi kapsamında donanım alımı ihalesiyle ilgili gazetemizde çıkan haberler üzerine haberde ismi geçen Tunay Alkan açıklamalarda bulundu.

Ürünlerde patent istenmemiş

Objektif gazetecilik çerçevesinde 'Düzeltme' başlığıyla Tunay Alkan tarafından gönderilen açıklamanın muhtevasının okuyucularımıza duyurulması gerekli görülmüştür. Bu çerçevede açıklamasında, "Şahsımın buluşçusu olduğu bu üründe tasarımcı olmamdan daha doğal olan bir şey yoktur. Ayrıca teknolojik ürünlerin üzerinde, üreticileri tarafından alınmış birden fazla, bazen de onlarca patent vardır. İhalelerde ise, Kamu İhale Kanunu gereği bir ürünü belirleyici şekilde patent vb bir şart yer alamaz" diyen Alkan, bir ürünün patentli olmasının ihalelerde teklif edilmesine engel olmadığını kaydetti. Alkan, "ilk prototip geliştirme çalışmalarını adı geçen firma ile MEB'in beraber yaptığını" belirterek "Bu süreçte ortaya çıkan patentleri de adı geçen firmanın alarak MEB'e devretti" dedi. Alkan, "Kaldı ki Millî Eğitim Bakanlığı ihale öncesinde akıllı tahta ile ilgili patentler elinde olmasına rağmen yayınlanan şartnamesinde her hangi bir patent belirtmediği gibi herhangi bir patentteki bilgi veya ölçüler de şartnamede kullanılmamıştır" ifadelerinde bulundu.

MEB patentleri almış

Tunay Alkan, açıklamasına şöyle devam etti: "İhalede akıllı tahtaya teklif verenlerden bir itiraz olmadığı gibi, ihaleye teklif vermediği halde itiraz eden kişilerin itirazları da KİK tarafından reddedilmiştir. Bahsedilenin aksine haber tarihinden önce ihale onaylanmıştır. İhale tarihinden önce 16 Kasım 2011 tarihinde noter devri ile geliştirilen akıllı tahtaya yönelik tüm patentler Millî Eğitim Bakanlığı'na alınmıştır. Haberin yapıldığı gün patentlerin Millî Eğitim Bakanlığında olduğu bilgisi haberde yazılmamıştır."

KİK itirazları reddetti!

Söz konusu haberlerle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, Bakanlığın ihtiyacı olan bilişim teknolojisi donanımlarına yönelik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 23 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale süreciyle ilgili eksik ve yanlış ithamlarda bulunulduğunun vurgulandığını belirten Tunay Alkan, Bakanlığın aynı açıklamasında da, haberde iddia edilenin aksine söz konusu şikâyetin Kamu İhale Kurumu tarafından reddedildiğine vurgu yaptı. Alkan, söz konusu ihaleye hiçbir firmanın katılımının engellenmediğini, onlarca firmanın istekli olarak şartname satın aldığını ve ihaleye yerli, yabancı birçok firmanın teklif verdiğini hatırlattı.

Milletime layık olma bilinciyle hareket ettim

Tunay Alkan, düzeltme metninin sonuç bölümünde ise şunları kaydetti: "Sonuç olarak akıllı tahtada buluş sahibi olan Tunay Alkan, sözü edilen firmadaki patenti ihaleden çok önce MEB'e kazandıran kişidir. Ülkesine hizmet adına yaptığı kamu görevleri süresince milletine ve devletine layık olma bilinci ile hareket etmiştir. Bu görevlerde inandığı değerler uğruna her zaman doğruyu yapmak azminde olmuştur. Diğer görevlerde olduğu gibi Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde yaptığı görev süresince de kendine olan saygısıyla, içinde yaşadığı topluma, yüzyıla, mesleğine ve branşına olan sorumluluklarını yerine getirme gayretinde olmuştur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber