G20 ülkeleri arasında, en fazla gelişme gösteren posta idaresi PTT oldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ocak 2012 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

G20'ye üye olan ülkeler arasında yapılan incelemeye göre, Türkiye PTT en fazla gelişme gösteren posta idaresi oldu.

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi(G20) arasında posta piyasasında kaynak verimliliği, kamu güvenliği ve hizmetlere erişim açısından yapılan sıralamada USPS(ABD Post) birinci oldu.

Rapora göre en fazla gelişme gösteren posta idaresi olan Türkiye-PTT bu alanda ilk sırada yer aldı, genel sıralamada Türkiye ise, İtalya Posta İdaresinin ardından 12. oldu.

Araştırmayı İngiliz şirketi yaptı. Araştırmaya göre ilk beş içindeki diğer şirketler ise Japon Post, Avustralya Post, Kore Post ve Deutsche Post yer aldı.

Sıralamayı belirleyen faktörler ise; Dünya ekonomik formunca yayımlanan kamu güvenliği ve hizmet verimliliği ve güvenilirliği verileri, teslim edilen her bir posta çalışanı başına mektup ve paket sayısı, ayrıca postane tarafından sununla hizmetler için bu hizmeti alan ortalama kişi sayısı.

2010 yılı dahil son 3 yılın verileri ile oluşan bu rapor önümüzdeki aylarda yayımlanacak. Fakat ülkelerin mali sürdürülebilirlik faktörleri dikkate alınmadı.

Bunun dışında diğer ülkeler ise; altıncı Royal mail(İng), Fransız La-poste yedinci, Kanada posta sekizinci, Brezilya post(Correios) dokuzuncu, Rusya post ise onuncu sırada yer aldı.

Rusya post G20 ülkeleri arasında en yenilikçi olarak ifade edildi, ayrıca raporun önersinde 11. sırayı alan İtalya posta(Poste Italiane) performans verimliliği düşüklüğü yaşamakta.

Japon Posta ve La Poste, Kanada Post, Kore post ve USPS müşterilerinin gözünde dünyanın en güvenilir posta kurumları olarak, posta hizmetlerinde en iyi puanları aldılar.

Hazırlanan rapor 2007 ile 2010 yılları arasını kapsamaktadır.

Hazırlanan rapora göre göze çarpan diğer unsurlar;

Bu süre içerisinde pek çok gelişmiş ülke nispeten yerinde saydı, bunların arasında Brezilya ise çıktılarını franchise satışlarla %55 civarı artırdı.

Kamu hizmetinde halk nazarında güven veren kamu şirketi açısından lider olan ülkeler ise Japon Post ve La-Poste(Fransa) lider olarak gözükmekte.

Rusya Post ise BRIC ülkeleri arasında en hızlı gelişen ülke oldu. Gelişmiş ülkeler arasından sadece USPS ve İngiliz Kraliyet Posta (Royal Mail) posta ofis ağını önemli ölçüde azalttı.

Posta dağıtımında etkinlikte ise Kore ve Japon posta idareleri liderlikte. Bu alanda etkinlik açısından en fazla düşüş gösteren ülkeler ise ilk olarak La-Poste, Royal mail, Arjantin, İtalya post ve Saudi post oldu, bunun nedeni ise diğer ticari hizmet sağlayıcıları ile rekabet halinde olmalarından kaynaklandı.

USPS çalışan başına en fazla mektup dağıtan ülke olarak yıllardır bu alanda hüküm sürmektedir.

G20'de en iyi performansı olan ülke sıralamasında ilk beşte USPS, Japon post, Avustralya post, Kore post ve Alman post gelmektedir.

G20'nın 19 üyesi var bu üye ülkeler Küresel GSMH'nın %90nını oluşturmaktadırlar, ayrıca dünya ticaretinin %80 ve dünya nüfusunun 2/3'ü bu üye ülkelere aittir. G20 ülkeleri küresel ekonomiye yön veren ve gidişatta büyük paya sahip olan ülkelerden oluşmaktadır.

Bütün posta servis sağlayıcıları evrensel hizmet yükümlüğünü yerine getirmek için anayasal ve yasal hükümler mevzuatına tabidirler. Yükümlülükler ulusal alanda tanımlanmış olmakla birlikte bazı ülkeler açısından yerel ve küçük faklılıklar önem arz etmemektedir.

Oxford Şirketi tarafından hazırlanan bu raporda, hazırlanış itibari ile genel olarak AB Mevzuat düzenlenmesini takip edilmiştir.

Veri kaynakları açısından UPU verileri dikkate alınsa da bunun yanında Eurostat raporları, ülkelerin yıllık faaliyet raporları, Dünya Bankası raporları ile güvenilir haber servislerinden de yararlanılmıştır.

İngiltere Kraliyet Posta idaresi son zamanlarda küçülme politikası içinde ve postane sayısını azaltma yoluna gitmektedir, aynı politikayı evrensel hizmet çerçevesinde takip eden Çin, Meksika, Saudi ve Güney Kore'de erişim ağını azaltma politikasını da ciddi ciddi düşünmekteler.

Bunların dışında, Erişim ağının yüksek verimlilik getirdiği ilk ülkeler Kanada, Rusya, Avustralya olarak sıralandı.

kaynak http://oxfordstrategicconsulting.com/g20postalreport2011.htm

NOT: Evrensel hizmet sayesinde ülkenin geneline yayılan bir gönderi kabulü ve dağıtımı sistemi oluşturulmuştur. yani dağıtım evrensel hizmetin gerekliliğine göre şekillenmiştir. Ticaret merkezlerinin artması bu sayede perakendeciliği arttırmış buda erişim ağının yayılmasına neden olmuştur. Bugün erişim ağının artması postada hizmet kalitesinin artmasında önemli ve olumlu katkı yapmıştır.

Son dönemde bir çok müşteri için özellikle gelişmekte olan piyasalarda postaneler, sadece mal ve v.b eşya gönderme yada alma üzerine değil, ayrıca e-ticaret yapan kişiden kişiye ve perakendeciler için de çekici hale gelmiştir. Yine, yayımlanan genel raporlarda E-Ticaretin artmasında kolay ve etkin iade süreçlerinin etkisi olduğu söylenmekte. Geri dönüş zorluğu demek bu işi yapan işletmeler açısında tekrar satış zorluluğunu da gündeme getirmektedir.

lojipost.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber