Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı: Asgari ücret vergi dışı bırakılsın

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Ocak 2012 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na gönderdiği raporla sürpriz taleplerde bulundu.

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisinin kaldırılmasını isteyen Başkanlığın yeni anayasaya ilişkin önerileri şöyle:

İnsan haklarına saygılı tabiri zayıf kaldığı gerekçesiyle eleştirilmektedir. Bunun yerine ?insan haklarına dayanan' veya ?insan haklarına bağlı' tabirleri kullanılmalıdır. 10'uncu madde ?Kanun önünde eşitlik' başlığını taşımaktadır. Sadece kanun önünde değil, daha geniş bir bakış açısıyla ?eşitlik' olarak ele alınması yerinde olacaktır. Bu kadın erkek eşitliğiyle sınırlı olmamalıdır. Devlet eşitliği hayata geçirmekle yükümlü olmalıdır.

Ceza ve ?ceza yerine geçen güvenlik tedbirlerinin' ancak kanunla konulacağı hükme bağlanmaktadır. Bu hükümden hareketle idari düzenlemelerle de suç ihdas edilebileceği ileri sürülebilmektedir. Aynı zamanda suçların da yalnızca kanunla belirlenebileceği hükme bağlanmalıdır.

Ekonomik ve sosyal haklar ve sosyal devlet ilkesi çerçevesinde asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusu anayasa çalışmalarında değerlendirilmelidir. Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenlerin, geniş yorumlanabilecek şekilde ?muhtaç durumda olan ya da sosyal güvenlik bakımından korunması gereken diğer kişiler' ibaresi eklenmek suretiyle düzenlenmesi düşünülmelidir.

İzinsiz yargılama

KHK çıkarma yetkisi tamamen kaldırılmalı veya olağanüstü hallerle sınırlı olmalıdır. En azından ekonomik ve sosyal haklar dahil insan hakları konuları KHK ile düzenlenmemelidir. İdarenin her türlü eylem ve işlemi hiçbir istisna olmaksızın yargı denetimine tabi olmalıdır. Memurların yargılanması için ayrıca idari izin aranmamalıdır. Tüm hak ve hürriyetler için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulabilmelidir. Yüksek yargı mensuplarının görev süreleri anayasayla belirlenmelidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber