Kamu bankalarının özelleştirilmesi yeniden gündemde

Haber Giriş : 16 Mayıs 2005 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan yabancı girişlerinin ardından, kamu bankalarının özelleştirmesi konusu, gündemdeki yerini tekrar almaya başladı.

Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi için hangi yöntemin kullanılacağını belirleyip yurt dışında road show çalışmalarını yürütecek, bir uluslararası yatırım bankasının seçimine dönük çalışmalar başladı.

Ziraat Bankası gibi 140 yıllık bir bankada, satış için her şeyi mükemmelleştirmeyi beklemenin "sezonu kaçırmak" anlamına gelebileceğini vurgulayan yetkililer, "Bu haliyle de her şeyin bir fiyatı var" ifadesini kullanıyor.

Danışman firma Mc Kinsey tarafından Ziraat Bankası için bir yol haritası ortaya konulurken, bu büyüklükteki bir banka için halka arz formülü ortaya konmuştu.

Ancak sektördeki yabancı ilgisinin dengeleri değiştirdiğini belirten yetkililer, halka arzın yanında blok satışa da kapıların kapatılmadığını vurguluyor ve "Bu anlamda da müşteri varsa, ona da (hoş geldin) deriz" şeklinde konuşuyorlar.

Yatırım bankası bulma çalışmalarına hemen başlanacağı ve şu anda arayış içinde olunduğu da kaydedilirken, özelleştirme için yurtdışı piyasalarda road show'a ne zaman çıkılacağına yatırım bankasının tavsiyelerine göre karar verileceği kaydediliyor.

Kamu bankalarının özelleştirmesini kimin yapacağına ilişkin soruya da, Özelleştirme İdaresi'nde bu konuda deneyimli bir kadro bulunduğu hatırlatılarak, özelleştirmeyi ÖİB'nin yapmasının daha doğru olacağı vurgulanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber