Antibiyotik kalıntılı sütler, kaşar peynirde kullanılıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Ocak 2012 09:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Antibiyotikli sütte ölümcül tehlike

Prof. Eraksoy, bu sütlerin karaciğer kanserine yol açtığını söyledi

Kenan BUTAKIN / VATAN HABER MERKEZİ

Pisayadaki sütlerde ölümcül hastalıklara yol açan antibiyotik kalıntısı ve aflatoksin olduğu iddia edildi. Bakan Mehdi Eker'in, ?Binde bir var? diyerek, varlığını kabul ettiği bu sütlerin taze kaşar üretiminde kullanıldığı öğrenildi.

PİYASADAKİ sütlerde karaciğer kanseri, sarılık ve siroza yakalanma riskini artıran antibiyotik kalıntısı ve aflatoksin M1 bulunduğu yönündeki iddia gündeme bomba gibi düştü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, MHP ve CHP milletvekillerinin soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıkan bu bilgi endişe ve paniğe yol açtı. Önergeye verdiği yanıtta, antibiyotikli ve aflatoksinli süt bulunduğu bilgisini veren Eker, dün bu söylediklerine, açıklama getirdi.

Binde bir var

Eker, sütte antibiyotik kalıntılarına rastlanılmasına ilişkin olarak ?Bu binde bir bile değil, yani bin tane örneğin içerisinde bir tane bile değil, vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin bu konuda endişe etmelerini gerektirecek bir şey yok. O binde birlik ihtimali de ortadan kaldıracak düzenlemeleri de zaten getirdik, yeni bir sisteme geçti Türkiye. Endişe etmemizi gerektirecek bir şey yok. Yemler de artık kontrol altında olacak. Sütler zaten denetleniyor, bunlarla ilgili denetim mekanizmaları da artan bir şekilde devam ediyor? dedi. Yeni sistemde antibiyotikli sütlerle ilgili ağır cezalar, müeyyideler getirildiğine işaret eden Eker, ?Böyle bir durum tespit edildiğinde de bunlarla ilgili işlem yapılıyor, tespit edildiği anda zaten imha ediliyor. Anflatoksin meselesinde de bundan sonraki süreçte o binde birlik ihtimali bile elimine edecek tarzda yeni bir sistem getiriyoruz?? diye konuştu. Eker, sütte antibiyotik tespit edildiğinde 10 bin lira ceza verildiğini, bu tip sütler tespit edildiği anda zaten imha edildiğini kaydetti.

Taze kaşar üretiliyor

VATAN, antibiyotik kalıntısı ve aflatoksin M1 içeren sütlerle ilgili dikkat çekici bilgilere ulaştı. Tarım ve Hayvancılık Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, antibiyotik atıklı taze kaşar peynirlerinin piyasada dolaştığını belirterek şunları kaydetti:?Satılan antibiyotik kalıntılı süt ile genellikle merdiven altı kaşar peyniri yapılıyor. Piyasada böyle çok fazla ürün var. Hepsi adı sanı bilinmeyen ya da katitesiz markalara sahip taze kaşar peynirler bunlar. Normal peynirler de bu sütleri kullanamıyorlar. Çünkü normal beyaz peynirin yapısını bozuyor. Bu nedenle kaşar peynirinde kullanıyorlar. Tüketiciler dikkat etmeli. Adı sanı bilinmeyen, kalitesiz kaşar peynirlerinden uzak durmalılar. Sütte tespit edilen bir diğer madde de aflotoksin. Bu, sütün saklama koşullarından dolayı ortaya çıkan bir çeşit küf. Bu küf direkt kansere neden olur.?

Karaciğer kanserine yol açar

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, sütte tespit edilen atık antibiyotiğin bağışıklık sistemine zarar verdiğini ve aflatoksinin de karaciğer kanserine yol açtığını söyledi. Sütte bulunan atık antibiyotiklerin, yapısı bozulmadan insana geçtiğini ifade eden Eraksoy, bunun yol açacağı muhtemel risklere ilişkin şunları söyledi: ?Bu antibiyotikler mide ve bağırsakta bulunan bakterilere zarar verir ama bir yandan da dirençlerini arttırır ve bu bakteriler de kişiye zarar verir. Bağışıklık sistemi etkilenmiş olur. Ayrıca aflatoksinin de içerdiği toksitlerden dolayı karaciğere direkt zarar vererek karaciğer kanserine yol açar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber