İzzet Baysal'da intihal iddiası

Haber Giriş : 17 Mayıs 2005 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzzet Baysal Üniversitesi'nde bir intihal olayı yaşandı. Prof. Levent Köker, aynı üniversiteden Prof. Baydur hakkında intihal suçlamasıyla dava açtı.

Üniversite yöneticilerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto için fakülte temel atma törenine katılmadıkları İzzet Baysal Üniversitesi'nde bir intihal olayı yaşandığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Levent Köker, İBÜ'de görev yaparken, aynı üniversiteden Prof. Dr. Mithat Baydur'un yayınladığı kitabın bir bölümünün tamamıyla kendi kitabına ait olduğunu öne sürerek, Baydur hakkında dava açtı. Olayın ardından üniversite yönetiminden destek görmeyen Köker, üniversiteden istifa etti. Üniversitenin açtığı soruşturmadan şimdiye bir sonuç çıkmazken, Köker'in konuyla ilgili olarak YÖK'e yazdığı yazılara da yaklaşık bir senedir cevap verilmedi.

Prof. Dr. Levent Köker, İBÜ'de Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olarak görev yaptığı 2004 yılında aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Baydur tarafından yayınlanan "Kemalizm ve Değişen Paradigma" isimli kitaptaki bir bölümün kendisine ait "Modernleşme, Kemalizm ve Demokrasi" kitabından alındığını tespit etti. İntihal olayının gündeme gelmesinin ardından üniversite yönetiminin 2004 Nisan ayında Baydur hakkında açtığı disiplin soruşturması bugüne kadar sonuçlanmadı.

Baydur değil Köker istifa etti

İntihal olayının ardından üniversiteden istifa eden Köker, halen Atılım Üniversitesi'nde görev yapıyor. Levent Köker, sözkonusu intihal olayı ile ilgili olarak YÖK'e de bir yazı yazdı. Baydur YÖK'e yazdığı yazıda, kitabının 20 sayfalık ikinci bölümünün "içeriğinin tümünün, kendisine ait Modernleşme, Kemalizm ve Demokrasi başlıklı kitabın çeşitli yerlerinden blok aktarmaların, adeta 'kes-yapıştır' usûlüyle arka arkaya getirilmesinden oluştuğunu ve bazı kelime değişiklikleri dışında, Prof. Dr. Baydur'a ait herhangi bir cümle içermediğini" belirtti.

Durumun ortaya çıkmasının ardından Baydur'un avukatı aracılığıyla kitabın yayınevine kusuru üstlenmeleri için bir ihtarname gönderdiğini kaydeden Köker, yayınevinin yaptığı açıklamayla alıntıların kaynağının belirtilmemesiyle ilgili kusurun kendilerine ait olduğunu öne sürdüğünü belirtti.

YÖK 1 senedir cevap vermedi

Yayınevinin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ve kusurun yayınevinde olmadığını belirten Köker, YÖK'ten sözkonusu olayın soruşturulmasını istedi. YÖK'ten 6 ay boyunca cevap gelmemesi üzerine Aralık 2004'te bir yazı daha yazan Köker, bu yazısına da YÖK'ten cevap alamadı. Köker, ayrıca Baydur hakkında İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava halen devam ediyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber