Yargıda 3. reform paketine ilişkin tasarı Başbakanlık'ta

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Ocak 2012 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Örgüte yardım eden de örgüt üyesi sayılacak 

Adalet Bakanlığı, ?Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısını' Başbakanlığa gönderdi. ?Yargıda 3. reform paketi' olarak adlandırılan tasarıda öne çıkan bazı maddeler şöyle:

EVDEN HACİZ YOK Borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli tüm eşya, borçlu ve aynı evde yaşayan aile için lüzumlu her eşya ve öğrenci bursları haczedilemeyecek.

ELEKTRONİK İMZA Güvenli elektronik imza elle atılan imza ile aynı ispat gücüne haiz olacak.

İDARİ İŞLEMLER Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya süresi geçtikten sonra yürütmenin durdurulmasına karar verebilecek.

DANIŞTAY'DA GÖRÜLEN DAVALAR Savcılar, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay'da görülen dava dosyalarından kendilerine havale edilenleri başsavcı adına inceleyecek ve esas hakkındaki düşüncelerini, bir ay içinde gerekçeli ve yazılı verecek. Danıştay savcıları, önceden haber verilmek suretiyle, düşüncelerini sözlü de açıklayacak.

?NOT'A BÖLGE MAHKEMESİ BAKACAK Sınıf geçme, not tespiti, ilişik kesme ve disiplin cezalarına ilişkin uyuşmazlıklara bölge mahkemesi bakacak.

ÖRGÜTE YARDIM Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiler ve örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılacak.

MOLOTOF SİLAH TCK'ya ?silah' deyimleri arasına ?'Yakıcı'' ibaresinden sonra ?'Yangın çıkarıcı'' ibaresi de eklenecek.

ÖZEL HAYAT Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek.

RÜŞVET Rüşvet alan kamu görevlisi, 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası alacak. Rüşvet verende aynı cezayı alacak.

SOMUT DELİL Tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin kararlarda, kuvvetli suç şüphesini, tutuklama nedenlerinin varlığını, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren deliller, somut olgularla gerekçelendirilerek açıkça gösterilecek.

ADLİ KONTROL Adli kontrol tedbirinin uygulanabilmesi bakımından öngörülen 3 yıllık üst sınır, 5 yıla çıkarılarak, 5 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilecek.

BASIN DAVALARI Basın yayın yoluyla ya da sair düşünce açıklama yöntemleriyle işlenen suçlarda kamu davasının açılması, kovuşturmanın veya kesinleşmiş olan mahkumiyet hükümlerinin infazı ertelenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber