DEÜ Rektörü Füzün hakkında suç duyurusu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2012 13:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi G.O., Bölüm Başkanı M.T. tarafından ders verme görevinden usulsüz ve hukuka aykırı şekilde uzaklaştırıldığını iddia ederek konuyu yargıya taşıdı.

İzmir 3. İdare Mahkemesi, öğretim görevlisini haklı bularak görevine iade etti. Mahkeme, G.O.'nun 30 gün içinde derslerine girmesini onadı ancak bölüm başkanlığı, verilecek ders olmadığı gerekçesiyle mahkeme kararını görmezden geldi. Mağduriyetini DEÜ Rektörlüğü'ne ileten G.O., beklemediği bir cevapla karşılaştı. Rektörlüğün oluşturduğu kurul, men-i muhakeme, yani kovuşturmama kararı aldı. Bunun üzerine davayı Danıştay'a götüren G.O., bir yıl sonra haklılığını resmen onaylatarak mahkeme kararına uymayan bölüm başkanına, kasten ve keyfi olarak görevi kötüye kullanma gerekçesiyle kamu davası açılmasını sağladı. Son olarak da İzmir Cumhuriyet Başsavclığı'na suç duyurusunda bulunarak, mahkemenin verdiği gerek yürütmeyi durdurma gerekse iptal kararlarına uymakla birinci derecede sorumlu olan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması için talepte bulundu.20 Ekim 2010 tarihinde hukuka aykırı şekilde ders verme görevinden el çektirildiğini iddia eden G.O., mağduriyetini ilk olarak İzmir 3. İdare Mahkemesi'ne götürdü. 24 Ekim 2010'da dava açan G.O., 6 Nisan 2011'de verilen yürütmenin durdurulması ve derslere iadesi kararıyla bölüm başkanlığının yolunu tuttu ancak, "Verilecek ders yok" gerekçesiyle iade işlemi yapılmadı. Konu, bu sefer de DEÜ Rektörlüğü'ne iletildi. Rektörlük, mahkeme kararını uygulamayan M.T. hakkında idari işlem yapmadığı gibi bölüme yeni bir öğretim görevlisi dahil etti. Bu duruma tepki gösteren G.O.'nun avukatı Hayat Özveren, "DEÜ Rektörlüğü, yüce mahkemenin verdiği kararları uygulamayıp resmen yok saymıştır. Bölüm başkanı hakkında herhangi bir yasal veya disiplin işlemi yapmadığı gibi men-i muhakeme kararı vererek cesaretlendirmiştir ancak Danıştay, haklılığımızı oybirliğiyle onaylayarak TCK'nin 257. maddesi uyarınca gerekli görülecek kişilerin yargılanmasını talep etmiştir." dedi. Av. Özveren, bu kapsamda Rektör Füzün ve diğer yetkililerin yargılanması için savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Müvekkilinin akademik unvanı öğretim görevlisi olmasına rağmen uluslararası ciddi çalışmalara imza atmasının bazı kesimleri rahatsız ettiğini, bu sebeple derslerinin verilmediğini öne süren Özveren, G.O.'nun bugüne kadar 30'dan fazla hakemli yayını olduğunu, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'ne sahne sanatları alanı için beş atölye donanımı kazandırdığını, son olarak da hazırladığı AB projesiyle Türkiye'de eğitimi olmayan ve "sahne giysisi" olarak bilinen peruk, ayakkabı, şapka, kostüm ve makyaj eğitimini içeren projesiyle 230 bin euro tutarında hibe aldığını, 12 ilden gelen 118 kursiyere sahne eğitimi verilmesini sağladığını kaydetti.

REKTÖR VE DİĞER GÖREVLİLERE ATFEDİLEN SUÇ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri suç duyurusuyla Rektör Füzün ve diğer yetkililerin yargılanma kararlarını YÖK'ten beklediklerini kaydeden Av. Hayat Özveren, suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi: "Anayasa'nın emredici hükümlerine uymamak. Kasten veya keyfi olarak görevi kötüye kullanmak. Yargı kararının hukuksal sonucunu etkisiz bırakmak. Kamu nazarında mahkemeye, hukuka ve adalet inancına olan güveni zedelemek. Yargı kararına uymamak ve dolanlı işlemlerle uygulanmasını imkansız hale getirmek. Görevin gereklerine aykırı hareket ederek ağır hizmet kusuru işlemek. Anayasa'ya karşı suç işleyen kamu görevlilerini koruyup kollamak."

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise buna karşılık yaptığı açıklamada, "Bu konuda çok detay bilmiyorum ama mahkeme kararı neyse uygulanacak. O konuda fakültede bölüm başkanıyla bir sorun oldu ama mahkeme G.O.'nun lehine sonuçlandı. Bu konuyu biz de Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bildirdik. Karar uygulanacak. Savcılığa suç duyurusuyla ilgili bilgim yok. Tabii ki onun da cevabı verilir ama bizim görevimizi yapmamamız gibi bir şey söz konusu olamaz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber