Pasaport Harcıdan Muaf Tutulma Belgesini Üniversite Verecek

Emniyet Genel Müdürlüğünün daha önce aldığı bir karar gereğince; bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan ülkemizdeki üniversitelerin öğretim elemanları ile öğrencilerinin yurt dışına çıkışlarında pasaport harcından muaf tutulacaklarına ilişkin yazı Milli Eğitim Bakanlığınca verilmekteydi. Ancak bu uygulama değiştirilmiştir. Buna göre artık bu yazılar üniversiteler tarafından verilecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Mayıs 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı : B.O5.I.EGM.O.I3.04.02.
Konu : Yurtdışına çıkışlarda Öğrencilerden İstenecek Belgeler

GENELGE
2005/46

YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA

İLGİ : a)01.03.2004 tarih ve B.O5.1.EGM.O.I3.06.0I.6273-41 sayılı genelgemiz.
b)Milli Eğitim Bakanlığına ve 81 İl ValİIİğİne muhatap 26.01.2005 gün ve B.05.I.EGM. 0.13.04.02.1757-21843 sayılı yazımız.
c)Milli Eğitim Bakanlığının 27.01.2005 gÜLL ve B.O8.0.YÖG.O.I6.0I.02.1562 sayılı yazısı.
d)Milli Eğitim Bakanlığına, Yüksek Öğretİm Kurulu Başkanlığına ve 81 İl Valiliğine muhatap 26.01.2005 tarih ve B.O5.1.EGM.O.I3.04.02.1757-21843 sayılı genelgemiz.

Anayasa'mızın 131 inci maddesinde; ''Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek, bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirilmesini ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile Yükseköğretim Kurulu kurulur.'' hükmü amirdir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 6 ncı maddesinin (a) bendi ile de, ''Yüksek öğretimi düzenleme ve yükseköğretim faaliyetlerine yön verme...'' görev ve yetkisi Yükseköğretim Kuruluna verilmiştir.

1) Konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgi (c ) yazısında; 27.01.2004 tarih ve 25359 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ''Yurt Dışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar''da; Bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan üniversite öğretim elemanları ile öğretmenler ve öğrencilerin yurt dışına çıkışların,

-Üniversite öğretim elemanı ve öğrencisinin ilgili üniversiteden,
-Diğerlerinin ise Milli Eğitim Bakanlığından

Alınacak yazıyı ilgili makama ibraz etmeleri gerektiğinin belirtildiği,

Buna göre, ülkemizdeki üniversitelerde görev yapan öğretim elemanları ile üniversite öğrencilerinin belirtilen kapsamda yurt dışına çıkışlarında Milli Eğitim Bakanlığından yazı istenmemesinin gerektiği,

Bu belgelerin, üniversite öğretim elemanları, öğretmenler ve öğrencilerin, kacİrosunda bulundukları üniversite idaresinden istenmesi ve bu belgeye istinaden yurtdışı çıkış harcından muaf tutulmaları gerektiği belirtilmiştir .

2) Ayrıca, Öğrenim gören vatandaşlarımızın pasaport işlemleriyle ilgili uygulamalar Bakanlığımızca yayımlanan müteaddit genelgelerimizle bildirilmiş ve konu hakkında son olarak gönderilen ilgi (b ) genelgemizle de yapılacak işlemler hatırlatılmıştı.

Bu defa, Milli Eğitim Bakanlığından alınan ilgi (c) yazı çerçevesinde öğrenim gören öğrencilerle ilgili işlemlerin yeniden düzenlenen bölümü aşağıya çıkarılmıştır .

a) 27.01.2004 tarih ve 25359 sa:yılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''Yurt Dışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'' doğrultusunda; bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan ülkemizdeki üniversitelerin öğretim elemanları ile öğrencilerinin yurt dışına çıkışlarında ilgili Üniversiteden alınacak yazıyı ilgili makama ibraz etmeleri gerektiği şeklinde düzenleme yapıldığından, bu durumdakiler için Milli Eğitim Bakanlığından ayrıca yazı getirilmesi istenmeyecektir .

b) Bu kapsamda yazıların ilgili Üniversitelerce düzenlenmesi gerektiğinden, pasaport ve yurt dışına çıkış harcı işlemlerinde ilgili Üniversitenin belgesi geçerli ve yeterli kabul edilecektir .

c ) Ülkemizdeki ünİversitelerde görev yapan öğretim elamanları ile öğrencilerinin bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurtdışına çıkışlarında kendilerine Pasaport Kanununun 15 .maddesinde belirtilen sürelerle sınırlı kalmak suretiyle yurtdışına gidip-gelecekleri süreler kadar harçsız pasaport tanzim edilecektir. (Ömeğin; belgelerinde 6 aydan az süre olması halinde, 6 aydan kısa süreli pasaportlarla bazı Avrupa ülkelerine girişlerde sorun yaşandığı da bilindiğinden bu durumda 6 aylık harçtan muaf pasaport düzenlenmesini, 6 aydan fazla süre olması halinde 1 yıl süreli, 1 yıldan fazla süre belirtilmişse 2 yıl süreli pasaport tanzim edilecektir.)

Bilgi edinilmesini ve uygulamanın buna göre yapılarak, daha önce gönderilen ilgi ( d) genelgemizin (5-a) bendinde yer verilen, ''ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden yurtdışına staj, teknik gezi, seminer, konferans, toplantı v.b.eğitim etkinliklerine katılacakların pasaport harcından muaf tutulmalarına ilişkin belgenin Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğünce tanzim edildiği'' yönündeki düzenlemeden sarfınazar edilerek, gereğinin yukarıdaki 3 üncü maddede belirtildiği şekilde ifa edilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini 81 il Valiliğinden,

Bu doğrultuda, bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan Üniversite öğretim elemanları ile öğretmenler ve öğrencilerin pasaport işlemlerinde ve yurtdışına çıkışlarında, pasaport veya çıkış harcından muaf tutulmaları için ilgili makama ibraz edecekleri yazıların ilgililerin Üniversitelerince düzenlenmesi, bu durumda olanların Milli Eğitim Bakanlığına yönlendirilmemesi gerektiği hususunda ülkemizde bulunarı üniversitelere gerekli duyurunun yapılrnasını YÖK Başkanlığından arz ve rica ederim.

Sebati BUYURAN
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber