CHP'den kamu-özel ortaklığı projelerine araştırma istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2012 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, kamu-özel ortaklığı kapsamında gerçekleştirilen projelerin uygulanabilirliğinin, TBMM'de kurulacak komisyonla araştırılmasını istedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'de kamu özel ortaklığının, ilk olarak Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ile kamu hizmeti alanına girdiği anımsatıldı.

Kamu özel ortaklığının, İngiltere'den model olarak alındığı ancak İngiltere parlamentosunun, yolsuzluk, hatalı muhasebeleştirme, kamu maliyesi açısından ciddi risk oluşturması, kamu yararına aykırı uygulamalar konusunda yoğun şikayetler gelmesi nedeniyle bu uygulamaya yönelik bir araştırma komitesi kurulmasını kararlaştırdığı ifade edildi.

Gerekçede, Hükümetin, bir yandan kamu harcamalarını kontrol altına almayı düşünürken diğer taraftan denetimsizliğe yol açacak bütçe dışı harcamalara dayanan kamu-özel ortaklığı modelini uygulamaya geçirmesinin büyük bir tutarsızlık olduğu savunuldu.

Kamu özel ortaklığı yöntemiyle yapılacak kamu hizmeti binalarında, temel hizmet dışındaki tüm hizmetlerin şirketler tarafından kar amacıyla işletileceği, yaptıkları yatırımın da kira adı altında kendilerine Sağlık Bakanlığınca ödeneceğinin belirtildiği gerekçede, ''Önümüzdeki yıllarda Türkiye'yi büyük bir borç krizine sokacağı düşünülen kamu-özel ortaklığı kapsamında gerçekleştirilen projelerle ilgili, daha sağlıklı bilgi sahibi olunması ve bu projelerin fayda maliyet analizlerinin yapılması gerekmektedir'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber