Bakan Dinçer ve Ergün Girişimciliğin geliştirilmesi İşbirliği Protokolü' imzaladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ocak 2012 15:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıkları ile TÜBİTAK arasında ''Girişimciliğin Geliştirilmesi İşbirliği Projesi''nin işbirliği protokolü için MEB toplantı salonunda imza töreni düzenlendi.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2023yılında, dünyadaki en büyük 10 ekonomisinden biri olabilme hedefinitaşıdıklarını, dünyadaki en büyük 10 ekonomisinden biri olabilmenin en büyükşartının da rekabetçi bir toplum haline gelmek olduğunu belirtti.

Bakan Dinçer, ''Rekabetçi bir toplum ve rekabetçi bir yapıyasahip olmanın da yegane yolu, girişimci bir ekonomiye sahip olmaktan geçer.Girişimci bir ekonomi olmanın temeli özü ve çekirdeği de girişimci bireyleryetiştirmekten geçer. Eğer girişimci bireylere sahip değilseniz, rekabetçi birtoplum olma imkanınız olmayacak. O yüzden Türkiye'de girişimci bireyleriyetiştirecek, yenilik yapmaya cesaret edecek, güveni yüksek bir nesleihtiyacımız var. Bunu başarmak için de gerekli değişiklikleri yapmayaçalışıyoruz'' diye konuştu.

Girişimciliğin eskiden daha çok iş kurmayla ilgili birkavram olarak algılandığını söyleyen Bakan Dinçer, girişim demenin, artık bugünyeni bir şeyi yapmak veya eski bir şeyi yeni bir yolla yapmak anlamınageldiğini ifade etti. Bakan Dinçer, ''Biz bütün çocuklarımızı girişimciyapabilir miyiz? Bu tartışılabilir ama girişimci olabilecek niteliklere sahipçocuklarımızın yetişeceği fırsatları ve imkanı vermek, zemini hazırlamak bizimgörevimiz. Bugün yaptığımız şey, bu zemini hazırlamaktan ibaret. Bundan sonrasıöğretmenlerimize, çocuklarımıza ve ebeveynlerine kalıyor'' dedi.

Girişimciliğinönemsenmesini istiyoruz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, protokolünçok gösterişli olmamasına karşın gençler üzerinde derinlemesine etki yaratacaknitelikte olduğunu belirterek, bu protokol sayesinde gençlerin hayata başkaaçıdan bakmaya başlayarak girişimci olmak isteyeceklerini söyledi.

İşbirliği protokolünün sadece girişimci olmayı değilyenilikçi ve icatçı olmayı da sağlayacağını ifade eden Bakan Ergün, Türkiye'ninhedeflerine ulaşmasının genç nüfusuna gerekli bilgi ve birikim altyapısınısağlamasıyla mümkün olduğunu, bakanlıklar ile TÜBİTAK arasındaki işbirliğinindebu altyapının bir parçası olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin son yıllarda girişimcilik sayısında mesafealdığını, 10 yıl öncesine kıyasla açılan şirket sayısının iki kat arttığınıkaydeden Bakan Ergün, ''Girişimcilik eğitimlerini KOSGEB tarafından veriliyor.20 yılda 6 bin kişiye ulaşılırken son 2 yılda KOSGEB'ten 60 bin kişigirişimcilik eğitimi aldı. Bu kurumların gayretleri kadar toplumunda bu konudaistekli olduğunu gösteriyor. Biz amacımız sadece vatandaşlarımız eğitime tabitutmak değil aralarında iş fikri olanlara da gerekli kredi kolaylığınısağlamak. Hedefimiz her yıl 5 bin kişiye KOSGEB vasıtasıyla hibe desteğini vegirişimcilik kredisini vermek'' diye konuştu.

İşin özünün girişimci ve yenikçi olmak olduğunu savunan BakanErgün, şunları kaydetti: ''Girişimciliği ve girişimci ruhu, Türkiye'yizenginleştirecek ve atağa kaldıracak en önemli unsur olarak görüyoruz.İlköğretimde ortaöğretimde ve üniversitelerde girişimciliğin önemsenmesiniistiyoruz. Üniversitelerimizle yaptığımız protokollerle de girişimciliğingeliştirilmesine katkı sağlayacak yarışmalar düzenleyeceğiz. Dereceye girenleriödüllendireceğiz. Onların faizsiz kredi desteğinden yaralanmalarını sağlayarakiş kurmalarına yardımcı olacağız.''

Protokol sayesinde hem girişimciler hem de icatçılarınyetiştirilmesinin amaçlandığını aktaran Bakan Ergün, icatların varlının tekbaşına yetmediğini, icatçıların icraatçılarla yani girişimcilerlebuluşturulması halinde ortaya sinerjinin çıkabileceğini söyledi. Bakan Ergün,birçok icadın icraatçılarla buluşturulamadığı için sönüp gittiğini dilegetirerek, ''Bu proje sayesinde icarları icraatçılarla bir araya getirecekmekanizmaları olduğu ortamı oluşturacağız. Bu çok hayırlı bir iş. Bu işinmeyvelerini gelecekte toplayacağız'' dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da Türkiye'degirişimcilik ruhu bulunduğunu, bir hayat tarzı olan girişimcilikle çocuklukçağında tanışmanın önemli olduğunu söyledi. Gençlerin girişimcilik kültürüyleiş hayatına atılmadan tanışmasının da büyük katkı sağlayacağına inandıklarınıdile getiren Altunbaşak, protokolle meslek ve ticaret liselerinde okutulangirişimcilik derslerinin etkisinin artırılacağını, derslerin görselmateryallerle destekleneceğini anlattı. Altunbaşak, girişimcilik kavramınıneğitim sistemine entegre edilmesi ve bu kültüre sahip bireylerinyetiştirilmesinin amaçlandığını ifade ederek, ''Biz, yetenekli, yaratıcı,kaliteli öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. Bunları yaptığımız zaman zatenTürkiye'nin çehresi değişecek, hedeflerimize ulaşacağız. TürkiyeCumhuriyeti'nin ulusal hedeflerine ulaşması için girişimcilik ruhuna sahip,inovasyon genlerine işlemiş öğrenciler yetiştirmek istiyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Ergün, Bakan Dinçer veAltunbaşak arasında protokol imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber