MEB yönetici atamalarında sözlü sınav var mı yok mu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ocak 2012 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

14.09.2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atama? başlıklı, 37. maddesi, 8. fıkrasındaki; ?(8) Okul ve kurum müdürleri; yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavında başarılı olmak kaydıyla, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.? hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; Okul ve kurum müdürlerinin seçiminde yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavı kullanılacak, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak atanacaktır. Sözlü sınav KHK de yer aldığından Danıştay'da dava açılamayacak KHK'nin sözlü sınavla ilgili açılacak davalara Anayasa Mahkemesi bakacaktır.

MEB'de Okul/Kurum Yöneticilerine İlişkin Usul ve Esaslar şu anki mevcut yönetmelik ile tam yerine oturmuş iken 652 sayılı KHK'de ile sözlü sınav seçeneğinin de yer alması Okul/Kurum Yöneticileri atamalarında geriye dönüş anlamına gelmektedir.

Sözlü sınavlar objektiflikten uzak, adam kayırmacılığa müsait ve denetimi zor uygulamalardır. Bu nedenle kişilerin bilgi ve yeteneklerinin ölçüldüğü sınavların objektiflikten en uzak olan yöntemi olan sözlü sınav uygulaması yanlıştır.

Bu hususlar hakkında, Bursa Milletvekili İsmet BÜYÜKATAMAN tarafından, ?1- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun YD. İtiraz No:2009/1001 ve 21.1.2010 tarihli kararında; sözlü sınavda verilen yanıtların, teknolojik imkânlardan yararlanılarak (elektronik ortamda görüntülü ve sesli) kayıt altına alınması hususunda görüş beyan etmiş ve Danıştay 2.Dairesinin Esas no: 2006/493 ve 14.08.2006 tarihli kararında, ?Müdürlük görevine yapılacak atamalarda adayların eşit koşullarda yarışmalarını sağlayan nesnel bir yöntem olan yazılı sınavdan sonra, her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan sözlü sınav yapılması, yazılı sınavın nesnel sonuçlarını etkisiz kılacağından; Yönetmeliğin sözlü sınav öngören düzenlemesi hukuka uygun değildir. Öte yandan, sınavın sözlü olma niteliği, idari yargı denetimini, işlemin yalnızca yetki ve şekil unsurları ile sınırladığından, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olduğu yolundaki anayasa hükmüne de ters düşmektedir.? hükmüne yer verilmiştir. Sözlü sınav bu kararlara rağmen KHK içerinse konularak Danıştay devre dışı bırakılmak mı istenmiştir?

2- TRT Haber'e yaptığınız ?Müdürlük sınavı gibi bir planımız yok.? açıklamanız ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ?Atama? başlıklı, 37. maddesi, 8. fıkrasına sözlü sınavın konulması bakanlığınızın Okul/Kurum Yöneticilerin Seçiminde başka bir planı olduğunuz anlamına mı gelmektedir?

3- Sözlü sınavlar objektiflikten uzak, adam kayırmacılığa müsait ve denetimi zor uygulamalardır. Bu nedenle kişilerin bilgi ve yeteneklerinin ölçüldüğü sınavların objektiflikten en uzak olan yöntemi olan sözlü sınav uygulamasından vazgeçilmesi için

bir düzenleme yapılacak mıdır?

4- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 01- 02 Ekim 2011 günleri merkezi sistem sınavı olarak yapılacak olan yönetici Seçme Sınavı sonuçlarına göre herhangi bir sözlü değerlendirme yapmadan atama yapacak mısınız?? sorularının yazılı olarak cevaplandırılması için Milli Eğitim bakanı Sayın Ömer DİNÇER'e soru önergesi verilmişti.

Bu soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığının 09/01/2012 tarih ve 135 sayılı yazısı ile cevap verilmiştir.

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığının açıklamasında yer alan ?14 Eylül 2011 tarihli ve 28054 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 27 inci maddesinde; "Okul ve kurum müdürleri; yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavında başarılı olmak kaydıyla, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir." hükmüne yer verilmiş olup konuya ilişkin yönetmelik çalışmaları halen devam etmektedir.? şeklindeki cevaba göre yönetici atamalarında sözlü sınav yapılacaktır.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber