Üstü otel altı Yargıtayevi: 'Yargıtay'a yakışmayan müşteri' giremez

Haber Giriş : 19 Mayıs 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Arsa belediyeden. Bina 'yap-işlet-devret'le inşa edildi. Yargıtay üyeleriyle emeklileri, 'hâkimevleri'nin tarifesiyle kalacak. Etik tartışma çıkmaması için, 'Otele, Yargıtay'a yakışmayan müşteri' alınmayacak

Başkentte yeni açılan Yargıtayevi, ilginç bir projeyle gündemde. Yargıtayevi, aslında 'Butik Estela Otel'in de binası; otel tabelası büyük, Yargıtayevi talebası küçük. Beş yıldızlı oteli 20 yıl boyunca, inşaatı yapan şirket işletecek. Otel müşterileriyle Yargıtay mensupları aynı ortamı paylaşacak. Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, "Bu proje benim, yaygınlaşırsa Türk turizmi patlar" dedi.

Büyük kentlerde ve sahil illerinde 'Hakimevi' adıyla sosyal tesisler var. Ancak, ilk kez bir yüksek yargı organı bununla yetinmedi ve Yargıtayevi yapımına soyundu.
Paşaların var: Yargıtay Genel Sekreteri, Ankara Hâkimevi olmasına rağmen Yargıtayevi açılmasına neden ihtiyaç duydukları sorusuna, "Orduevlerinde paşaların ayrı bölümleri var. Neden subaylarla kalmıyorlar? Yargıtayevi, Yargıtay Başkan, üyeleri ve emeklileri için. Diğer hâkim ve savcılar kendi paralarıyla kalırlar" yanıtını verdi.
Arsa belediyeden: Projede birçok ilk var. Yargıtayevi'nin arsası, Çankaya Belediyesi'nce 49 yıllığına Yargıtay 1. Başkanlığı'na tahsis edildi. 805 metrekarelik arsanın diğer yarısı 'Yargıtay Hizmetlerini Güçlendirme Vakfı'na verildi.

Orijinal formül: Yargıtayevi yapımı için 'Baştan yararlanma paylı, yap-işlet- devret' modeli icat edildi. 5 yıldızlı butik otel olarak yapılan otel-Yargıtayevi 12 Mayıs'ta görkemli törenle açıldı.

Yargıçlara yüzde 30: Butik Estela Otel-Yargıtayevi, Karaca İnşaat Şirketi'nce inşa edilip donatıldı. Sözleşmede, şirketin burayı işletme süresi 20 yıl olarak belirlendi. Bu 20 yıl içinde de Yargıtay üyeleri ve emeklileri tesisten yüzde 30 payla yararlanacak.
Fiyatlar indirimli: Yine Yargıtay Vakfı ile şirket sözleşmesine göre, Yargıtay mensupları, buradaki hizmetler karşılığı halen hâkimevinde uygulanan fiyat tarifesine göre ücret ödeyecek. Otelin yüzde 70'lik kısmı, Yargıtay mensubu dışında herkese ve otelin belirleyeceği fiyatlardan açık olacak. Genel sekreter, soru üzerine bu iş için ceplerinden tek kuruş çıkmadığını açıkladı.

Niye soruşturuyorsunuz: İbrahimhakkıoğlu, Radikal'in sorularına, "Basının çoğu bizi tebrik etti, sizin her ayrıntıyı sormanız, sanki mutlaka bir şey bulmak için uğraşıyormuşsunuz gibi geliyor, iyi niyetli değil. İstanbul'da 10 bin ev var, tek tek soruşturuyor musunuz?" diye tepki gösterdi.

Yargıtay'a yakışır müşteri şartı: Genel sekreter, "Mesela istenmeyen aranan birisi, önemli suçtan Yargıtay'da davası süren bir kişi veya mafya mensubu, ya da yasadışı örgütlere yakın biri veya grupla Yargıtay üyelerinin aynı ortamda kalma olasılığı rahatsızlık yaratmaz mı?" sorusuna şöyle dedi:
"İşletmeciyle aramızda hem yazılı hem sözlü anlaşma yaptık. Yargıtay'a yakışır müşteri alınması şartımız var. Manavgat'taki tesisimizde buna titizlikle uyuluyor. Burada da uyulacağını tahmin ediyorum."

İbrahimhakkıoğlu, "Resepsiyon görevlisi, nereden bilecek karşısındaki kişinin kim olduğunu?" sorusuna da şu karşılığı verdi:
"Gayet tabii ki böyle bir şey olmaz, ama bizim de orada adamlarımız var. İşleten firma, odaların, restoranın, sosyal tesislerin üçte birini Yargıtay'a tahsis etmek zorunda. Üçte ikisini kendi müşterilerine dilediği fiyattan pazarlayacak. Ancak müşterilerin Yargıtay'a uygun kişiler olması sözleşmemizde yer almıştır. Mesela uygunsuz şahısların devamı halinde biz 'Bu şahıslar Yargıtay tarafından sakıncalıdır, uygun değildir' diyebileceğiz. Anlatabiliyor muyum?

Ruhsat henüz yok: İbrahimhakkıoğlu, Yargıtayevi inşaatıyla ilgili ruhsatın 2002'de alındığını açıklarken, bir soru üzerine, yapı kullanım izin belgesinin ise henüz olmadığını açıkladı. Genel sekreter, 'Yapı kullanım izin belgesi nasıl olmaz' sorusuna, "O da herhalde hemen alınacaktır" yanıtını verdi.

Maliye uyardı: Yargıtay Vakfı'nın yapısı nedeniyle inşaatın İhale Kanunu'na tabi olmadığını belirten genel sekreter, ancak bir dönem Maliye'nin teminat vermeleri konusunda kendilerini sıkıştırdığını ve buna tepki gösterdiklerini söyledi.

Hep aynı şirket: Genel sekreter, Yargıtayevi'ni yapan şirketle Manavgat'taki tesisi yapan şirketin aynı olduğunu açıklarken, "Bu iş için ihaleye çıktık, tek firma gelmedi. Bir başsavcı arkadaş bu kişiyi önerdi (isim vermiyor), biraz da iteleyerek bu işe soktuk" derken, 'Bu şirketin Yargıtay'da davası olursa sorun oluşturmaz mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Olmaz. Çünkü, benim ev sahibim de gelebilir. Yargıtay Başkanı'nın alışveriş yaptığı bakkalın davası da gelir. O zaman biz karımızı da boşayalım. Karımın da davası gelebilir buraya. Bu yargıyı etkilemez, etkilese, bizim o zaman burayı kapatıp, içeride ölene kadar hiç kimseye selam vermeden oturmamız gerekiyor."

Turizmi patlatacağız: Otel-Yargıtayevi projesi için "Bu yöntem Türk turizmini patlatacak bir yöntemdir" diyen İbrahimhakkıoğlu, "Bu formül ülkemiz için çok önemlidir. Eleştireceğinize, bu şansın kaybedilmemesi için uyarın. Türkiye'de kamuya ait özellikle sahillerdeki tesisler yarı kapasitede, ilkel bir tutuculuk var. Biz bunu telafi edecek formül ürettik. Bunun bize hiçbir maliyeti yok. 20 yıl sonra da orası yine bizim, arsa bir yere kaçmıyor. Bizi örnek alsınlar" diye konuştu.

Etik tartışması
Yargıteyevi için bazı emekli yargıçlar, 'Keşke böyle olmasaydı, ileride istenmeyen tatsız görüntüler olabilir. Gerçek olmasa da bazı söylentiler kurumumuza zarar getirebilir' diyerek kaygılarını dile getirdi. Bazı yargıçlar ise "Doğru işletilirse dikkat edilirse sorun olmaz. Buna karşı çıkmamak lazım. Bir şey yokken varmış gibi düşünmek Yargıtay'ı yaralar" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber