Cep telefonuna yeni vergi geliyor

Haber Giriş : 20 Mayıs 2005 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonlarına eklenen geçici deprem vergisi kalıcı hale getirildi, sonra lüks eşya sınıfına sokuldu. Maliye şimdi de 'cep' e yeni bir vergi yüklemek için hazırlık yapıyor.

Futbolcuların vergisini yüzde 40'tan yüzde 15'e indiren ve bu konuda, "Biz üç kuruş vergi alacağız diye spor kulüplerini zora sokmak istemiyoruz. İkinci ve üçüncü liglerde öyle kulüpler var ki, sporcularının paralarını ödemekte zorlanıyor. Biz Türk spor camiasına destek için bu düzenlemeyi getiriyoruz" yorumu yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, GSM operatörü üç şirketle Çevre Vergisi pazarlığına tutuştu.

Cep telefonu kullanıcıları için depremin ardından geçici olarak öngörülen Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) kalıcı hale getirip arka arkaya zam yapan hükümet, şimdi de ayda l milyon liralık Çevre Vergisi getirmeye çalışıyor.

GSM operatörleri ise Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a başvurarak bu verginin çok yüksek olduğunu belirterek, yılda 1 milyon lira alınması önerisini getirdi. Unakıtan ise cevap olarak, "Bari ayda 500 bin lira olsun" dedi.

TBMM Çevre Komisyonu ve tali komisyonlarda kabul edilen Çevre Kanunu Tasarısı'nrn çevre finansmanına katkı amacıyla düzenlenen 13. maddesinde cep telefonu kullanıcılarından ayda 1 YTL (l milyon lira) Çevre Vergisi alınması öngörüldü. TBMM Genel Kurul gündemine sevk edilen Tasarı'daki bu madde nedeniyle GSM operatörleri ile Maliye Bakanlığı arasında sıkı bir pazarlık başladı. Turkcell, Telsim ve Avea temsilcileri biraraya gelerek geçen hafta Unakıtan'ı ziyaret etti. Operatörler, cep telefonu kullanıcılarına yeni zam yapılan ÖTV ile vergi yükünün çok fazla olduğunu, bir de Çevre Vergisi'nin yükü artıracağını, konuşma ücretlerinin 2.5 saatlerden 56 dakikaya düştüğünü belirtti

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber