Sakarya HES'in yüzde 80'i tamamlandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2012 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından Sakarya Nehri üzerinde yaptırılan Hidroelektrik Santrali (HES)'nin yüzde 80'i tamamlandı. Kısa bir süre sonra santralden elektrik üretimi başlayacak.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ile birlikte santraldeki çalışmaları yerinde inceledi.

Olumsuz hava şartlarına rağmen santral inşaatının hızla devam ettiğini belirten Toçoğlu, belediyeler bazında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Toçoğlu, "İnşaatımız hızla devam ediyor. Şu anda elektrik üretimi için yurt dışından sipariş ettiğimiz tribünler geldi. Bundan sonra işlerimiz biraz daha hızlanacak. İnşallah en kısa süre içerisinde bir belediye olarak yaptığımız enerji santralini milletimizin hizmetine sunacağız." dedi.

Bu santralden şehir için elektrik üretileceğini vurgulayan Toçoğlu, ayrıca santralin tamamlanmasının ardından ise bu bölgede bir rekreasyon çalışmamız yapılacağını dile getirdi. Toçoğlu, "Yapacağımız düzenlemeler ile D-100 ve Sakarya köprüleri arasında kalan Sakarya Nehri Havzası yeni bir cazibe merkezi haline gelecek." diye konuştu.

Hidroelektrik santrallerin iki ana yapıdan oluştuğunu vurgulayan Toçoğlu, şu bilgileri verdi: " Birinci yapı inşaat yani regülatör ve santral binasıdır. Regülâtör ve santral binamızın şu anda yüzde 80'ini tamamlandı. İkinci kısım elektromekanik sistem, yani hidrolik kaynaktan enerjinin üretilip elektrik enerjisine dönüştürülüp enterkonnekte sisteme verileceği sistemdir. Yani tribünler, jeneratörler ve dişli kutuları elektromekanik grubu oluşturuyor. Biz elektromekanik grupla ilgili olarak Avusturya'da Global Hydro Energy firmasıyla görüşmüş ve pazarlık yapmış, onlardan satın almıştık. Bundan 2 ay önce jeneratörler ve dişli kutuları İspanya'dan ve Avusturya'dan gelmişti. Hidroelektrik santralimizin en önemli elektromekanik grubu olan tribünlerde bugün itibariyle gelmeye başladı ve şu anda indiriliyor."

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ise tribünlerin Sakarya Nehri'nin suyunu elektrik enerjisine çevirecek olan en önemli araçlar ve mekanik gruplar olduğunu belirtti.

Keleş, "Avusturya'dan gelen üç tane kaplan tribün şu anda sahamıza indiriliyor. İnşallah santral binası biter bitmez tribünlerin montajından başlamak üzere jeneratörler ve dişli kutuları ile beraber entegre bir şekilde montaj tamamlanacak ve Sakarya Nehri'nin suyundan elektrik üretimine başlayacağız. Biz bugünü heyecanla bekliyorduk. Özellikle tribünlerin üretimini takip ediyorduk. Hem verim olarak hem de kalite olarak gerçekten standartların üstünde ve çok nitelikli bir firma ile anlaşma yaptık. Bunun heyecanını ve mutluluğunu tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber