MİT değişikliği Meclis'ten geçti/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Şubat 2012 07:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

?MİT görevlileri ve Başbakan tarafından özel görevlendirilen kamu görevlilerini soruşturmak için Başbakan izni şartı? Meclis'te kabul edildi.

ANKARA

Nevin Bilgin

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la birlikte 5 MİT görevlisinin özel yetkili savcılık tarafından yetki aşımı yapılarak KCK soruşuturması kapsamında ?şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrılmasının ardından MİT Kanunu 26. Madde'de yapılan değişiklik Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. AK Parti iktidarı, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'ne son anda rötuş yapıldı. Muhalefetin ?çete kurulacak? iddialarına karşılık teklife kamu görevlisi ifadesi eklendi.

Taktik savaşı yaşandı

MİT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçilmesi ?taktik savaşına' sahne oldu. Karşı oy yazılarını geciktirerek, İçtüzüğün ?48 saat geçmeden görüşülememe? hükmünü gündeme getirerek engelleme girişimlerini sürdüren muhalefet, dün de MİT teklifi görüşmelerinin halkın gözü önünde gerçekleşmesi için taktik yürüttü. Teklifin görüşmelerini Saat 15:00'te başlayıp 19:00'da sona eren TBMM TV yayını içinde yapılmasını sağlayamaya çalışan CHP ile BDP koordineli harekete etti.

Önerge verip geri çektiler

MHP grup önerisi vermezken, CHP ve BDP saat 13:00'te açılan Genel Kurul görüşmelerinin canlı yayının başlayacağı 15:00'e kadar doldurmak için grup önerileri verdi. BDP saatler 15:00'e yaklaşınca önerisini geri çekti. AK Parti'nin grup önerisinden sonra CHP'nin işkence ve kötü muamele olayları ile ilgili grup önerisinin görüşmelerine geçildi. Önerge üzerine yapılan ön görüşmelerden sonra oylama yapılarak CHP'nin grup önerisinin görüşülmesi kabul edildi. Genellikle muhalefet partilerinin grup önerileri reddedilirken CHP'nin bu grup önerisinin kabul edilmesine AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı itiraz etti. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce bu itiraz üzerine Genel Kurul salonunda bulunan AK Parti milletvekillerini sayarak 44 kişi olduğunu söyledi. CHP'nin önerisinin kabul edilmesi muhalefet milletvekillerinin alkışlarına neden olurken, AK Parti kulislerinde ?MİT teklifi görüşmelerini Meclis TV yayınının olmayacağı saatlere erteleme amaçlı taktik? yorumu yapıldı. İktidar ve muhalefet temsilcileri birbirlerine ?gol attıkları? iddiasında bulundular.

Son dakikada ?kamu' eklemesi

Görüşmeler başlamadan önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı ve MİT bürokratlarının katılımıyla Adalet Komisyonu'nda çalışma yapılarak önerge hazırlandı. Hazırlanan önergede muhalefetin ?çete kurulacak, kimin görevlendirileceği belli değil? iddialarına karşılık, ?görevlendirilenlerin? kelimesi ?kamu görevlileri arasından? şeklinde değiştirildi. Yapılan görüşmenin ardından MİT Kanunu kabul edildi. Yasa Köşk'e onaya gönderildi.

MİT'ÇİLER MECLİS'TE DEŞİFRE OLDU

Görüşmeler sırasında MİT temsilcileri de Meclis'te yeraldı. MİT temsilcileri, bir süre kuliste kaldıktan sonra bakanlarla teklifteki değişiklik önergesine çalışmak için Adalet Komisyonu'na geçti. MİT'ten Ümit Canik yanında Hukuk Müşavirliği görevlileri görüşmeleri izledi. Teklifin Meclis Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin ?MİT'ten kim var? sözleri üzerine Canik ayağa kalkarak kendisini tanıttı ve deşifre oldu. MURAT ŞAHİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber