Devletin, 1985-2002 yılları arasında ilaçtaki zararı 16 katrilyon

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet böyle soyulmuş

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Türkiye'nin ithal ilaçtan milyonlarca dolar zarar ettiğini ortaya koydu. Kurul, yaptıkları araştırmada Sağlık Bakanlığı'nın 1985-2002 yılları arasında fiyat belirlemedeki ilkesizliği nedeniyle devletin zararının milyar doları aştığı belirtildi. Rapora göre devletin ithal ilaçtan zararı 16 katrilyonu buldu.

Faturayı halk ödedi

Başbakanlık Başmüfettişi Mehmet Kılınçer tarafından hazırlanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sunulan Teftiş Kurulu Raporu'na göre ilaç vurgunun, ?Referans ülke tespit eksikliği, yüksek fiyatlandırma, firmaların beyanı esas alınarak fiyat verilmesi ve döviz kuru? konularında usulsüzlük yoluyla gerçekleştiği ortaya çıktı. Raporda yer alan bilgilere göre ayrıca, bazı firmaların piyasada tekel oluşturmak ve ihalelere fesat karıştırmak için birçok özel ve resmi kurum için harcama yaptığına dikkat çekiliyor. 63 sayfalık Teftiş Kurulu Raporu'nda, 1985- 2002 yılları arasında kanun ve mevzuatlara aykırı yapılan uygulamalar yoluyla gerçekleştirilen ithal ilaç alımlarındaki vurgun detaylı bir şekilde anlatılıyor. Rapora göre devlet fiyatlardaki belirsizlik nedeniyle sürekli olarak zarar etti ve bunun faturasını da yine halk ödedi.

?Bilgi bankası' oluşturulmalı

Kayıtların tam olarak tutulması nedeniyle devletin ithal ilaçtaki kaybının net bir şekilde ortaya çıkamayacağının belirtildiği raporda, eldeki verilere göre bu rakamın 16 katrilyonu bulduğu belirtildi. Raporda bu konuda şu görüşlere yer verildi: ?Bu rakam, bizim yaptığımız araştırmalar sonucunda devletin kasasından çıkan haksız ödemelerin tahmini olarak en düşük rakamıdır. Bu rakam 25 katrilyona kadar çıkabilir. Ancak bu konuda yeterli delil yok. Ayrıca 26 Nisan 2002 tarihine kadar da yapılacak cezai işlem maalesef yok.? Raporda, ilaç kayıtlarının tutulması için ?İlaç Bilgi Bankası ve Ulusal İlaç Bilgi Ağı?nın oluşturulması gerektiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber