Nakilden önce, tehlikeli hücrelere radyoterapi...

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Şubat 2012 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAFURE CANTURK

Dörtlü uzuv nakli yapılan Şevket Çavdar'a nakledilen bacaklara, önceden radyoterapi verilerek zararlı hücreler temizlendi. Yöntem dünyada bir ilk... 2 hastanın durumu da stabil

Dünyada ilk çift kol, çift bacak ve yüz naklini gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, operasyonu gerçekleştiren uzmanlarla beraber basın toplantısı düzenledi. Yüz nakli yapılan Cengiz Gül ve uzuv nakli yapılan Şevket Çavdar'ın sağlık durumlarının stabil olduğu açıklandı. Hacettepe Tıp Fakültesi Plastik Rekonsrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır, 36 saatlik nakil sürecinin ardından ekibiyle kameraların karşısına geçti. Uykusuzluğu yüzünden okunan Doç. Nasır, "Ameliyat kaç saat sürdü?" sorusuna, "Bugün günlerden ne?" karşılığını verdi. Rektör Tuncer de "Cumartesi" diyerek espri yaptı. Kol ve bacak ameliyatları 11, yüz nakli ise 6 saatte tamamlandı.

BÖBREKLERE DE DİYALİZ...

Doç. Dr. Nasır, 27 yaşındaki Şevket Çavdar'a gerçekleştirilen 2 kol, 2 bacak naklinin dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Nakilden önce dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle, donörden alınan bacaklara radyoterapi verildi. Böylece, ameliyat sonrası hastaya zarar verebilecek hücreler yok edildi. Bu operasyon sonuç verirse tıpta referans olacak. Kol ve bacak nakilleri başladığında, Şevket Çavdar için en büyük risk, kalbin yeni uzuvlara kan pompalamamasıydı. Çavdar'a 90 ünite kan verildi. Ameliyat öncesinde 90 santimetre olan vücuduna kan pompalayan kalp, ameliyat sonrasında artık 1.75 santimetre olan bir vücuda kan pompalıyordu. Kol ve bacakların nakli tam olarak gerçekleşmeden kanama görüldü. Cerrahları "Hastanın kalbi dayanamayacak" korkusu sardığı anda, kalp-damar cerrahları kalbe katedral takarak direkt kan verdi. Ameliyatın en zor kısmı ise kollardan birinin omuzu da içine alacak şekilde nakledilmesi oldu. Ortopedi uzmanları, plastik cerrahlar, ve kalp-damar cerrahları adeta nefeslerini tutarak operasyonu gerçekleştirdi. Çavdar'ın böbreklerini korumak için diyaliz de uygulandı.

A RH POZİTİF KAN İHTİYACI VAR

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de ameliyatların başarılı geçtiğini söyledi. Şevket Çavdar'a 90 ünite kan ve 120 ünite plazma verildiğini, hastanenin birçok ana bilim dalı uzmanının operasyona katıldığını söyleyen Tuncer, "Önümüzdeki birkaç gün son derece ciddi bir süreç olacak" diyerek hala A RH pozitif kan ihtiyaçları olduğunu belirtti. "Nakillerin uyum sağlamaması durumunda ne olacağı" sorusuna ise Doç. Dr. Nasır, "Tabii ki bir B planımız var. Yüz de gerçekleşmemesi durumunda eskisi gibi olacak. Kol ve bacaklarda ise önceliğimiz kollar. Kollar yaşam standartlarını doğrudan sağlıyor. Bir sıkıntı olursa öncelikle bacaklardan vazgeçeceğiz" diye karşılık verdi. Doç. Nasır, her şey yolunda giderse hastaların tam olarak 6 ay ile 1 yıl içinde normale döneceklerini kaydetti. Yüz naklinin Türkiye'de ikinci, dünyada 22. kez yapıldığını belirten rektör Murat Tuncel ise "Hepimizin hedeflediği organ naklinin ses getirmesinden çok hastalarımızın sağlığıdır. Üniversitemiz bir ilki gerçekleştirirken, hasta haklarına da en üst saygıyı göstermeyi hedeflemektedir. Hastalarımıza psikososyal destek verilecektir. Sağlıklı hale geldikten sonra kendi istekleriyle basınla beraber olmak isterlerse olacaklardır. O zamana kadar bu konuda bize baskı yapmamanızı istirham edeceğiz" diye konuştu. Tuncel, ameliyatlarda 54 doktor 128 yardımcı personelin görev yaptığın da vurguladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde iki hastaya, Türkiye'nin ikinci yüz ve ilk çift bacak ve çift kol nakli operasyonlarını gerçekleştiren ekibi kutladı.

İLK NAKLİN FATURASI 250 BİN TL

Öte yandan Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunun faturası Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderildi. Akdeniz Üniversitesi'nde ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledilen yüzün bedelini 250 bin lira olarak belirledi. SGK Fiyatlandırma Komisyonu yüz nakli için ödenecek bedeli önümüzdeki hafta belirleyecek.

'YÜZ VE UZUV NAKLİ ARTIK RUTİN OLDU'

Dünyada ilk kez hazırlanan kompozit doku nakli mevzuatıyla Türkiye'de 1 ayda ikinci yüz naklinin mimarı olan Sağlık Bakanlığı, dünyanın da takdirini topladı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, milli maç kazanmış gibi gururlu olduklarını söyledi. Türkiye'de yaşanan gelişmelerin tıp dünyası tarafından yakından takip edildiğini belirten Şencan, şöyle dedi: "Doktorlarımızın cesareti, bizim mevzuatımız sayesinde nakiller hızlandı. Bir ayda iki ayrı yüz ve uzuv nakilleri gerçekleştirdik. Artık yüz ve uzuv nakilleri rutine bindirilri. Yarın 2 yüz bağışlansa 2'sini de aynı gün içinde nakil yapabilecek ekip ve alt yapımız var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber