Et ve Balık Kurumu'na, askere etli kemik sattı diye 625 bin TL ceza kesildi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Şubat 2012 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Et ve Balık Kurumu'nun askere kemik oranı fazla et sattığı ortaya çıktı. Personel kusuru bulunmadı ancak kuruma sözleşmelere uyulmadığı gerekçesiyle 625 bin TL ceza kesildi

Volkan YANARDAĞ

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) askere kemik oranı fazla et sattığı ortaya çıktı. Kurum, personel kusuru bulunmadığına karar verirken, sözleşmelere uyulmadığı gerekçesiyle toplam 625 bin TL ceza ödedi. EBK'nın 2010 yılına ait Sayıştay Raporu, askere et satışında yapılan hataları gözler önüne serdi. Rapora göre kurum, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na yapılan satışlarda cezalı duruma düştü. Etlere yapılan analiz raporlarının olumsuz çıkması ve teslimatların zamanında yapılmamasının yanı sıra etlerdeki kemik oranının fazla çıkması da cezaya gerekçe olarak gösterildi.

PERSONEL HATASI YOK

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yer alan birliklere 184 milyon TL tutarında, yaklaşık 18 bin ton et teslimatının yapıldığı kaydedilen raporda, 'Bu süreçte kesilen cezalarla ilgili olarak 60 makam oluru istihsal edilmiş ve idarece yapılan incelemelerde personel hatasından kaynaklanan bir kusura rastlanılmadığından teftişe intikal ettirilen olayın da bulunmadığı görülmüştür' ifadeleri dikkat çekti. Kurum, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na ait askeri birliklere satış yapılan emtialardan sözleşme gereği 625 bin TL ceza ödedi.

VERGİSİNİ BİLE ÖDEMİŞ

Raporda, kurumu zarara uğratan ilginç ayrıntılar da dikkat çekti. Bunlardan biri de kurum tarafından satılan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) bile kurum tarafından ödenmiş olması. Raporda, ekonomik ömürlerini doldurmaları nedeniyle 1994'ten bu yana değişik tarihlerde araçların satıldığı, ancak yeni sahiplerinin araçların trafik kayıtlarını üzerlerine tescil ettirmedikleri, bu nedenle de her yıl MTV'nin kurum tarafından ödendiği belirtiliyor. MTV'nin, araçların yeni sahiplerinden tahsili için 2009'da Ankara 7. İcra Müdürlüğü'nde dava açıldığı vurgulanan raporda, 'İcra takibi başlatıldığı ve halen borçluların adresine ulaşılamadığı ve çalışmaların devam ettiği anlaşılmıştır' denildi. Kurumun, 2010 yılında ödediği MTV tutarı, 41 bin 289 TL oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber