Hakim adayları ilk kez karakolda staj gördü

Haber Giriş : 22 Mayıs 2005 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek öncesi eğitimlerini Danıştay, Yargıtay, valilikler ve mahkemelerde yapan hakim ve savcı adaylarının staj programlarına karakollar da dahil edildi. Adalet Akademisi'nde staj gören 180 hakim ve savcı dün başkent Ankara'da olay yoğunluğu en fazla olan 10 karakolda eğitimden geçti.

Hakim ve savcı adaylarına mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak amacıyla kurulan Adalet Akademisi, staj programına bu yıl ilk kez karakolları da ekledi. Akademinin kararında 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nda adli soruşturmalarda sorumluluğun tamamının savcılara bırakılmasının etkili olduğu belirtiliyor. Yetkililer, geçtiğimiz günlerde hakim ve savcı adaylarının yetiştirilmesinde planladıkları yeniliği İçişleri Bakanlığı ile paylaştı. İçişleri'nin konuya olumlu yaklaşması üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki olay yoğunluğu en fazla olan karakollar belirlendi. Ardından da Adalet Akademisi'nde staj yapan 180 aday 10'arlı gruplar halinde bu karakollarda staja alındı. Stajyer hakim ve savcılar, hırsızlık, gasp, cinayet ve kapkaç gibi adli bir olay gerçekleştiğinde, polis ile savcının çalışma sistemini yakından inceledi. Olayla ilgili tahkikat, polisin savcı ile ilişkisi stajyerler tarafından yerinde görüldü. Stajyerler, adli yazışmaların yanı sıra, mesleğin yazılı olan ya da yazılı olmayan kurallarına uygun hareket tarzını karakollarda görme imkanını elde etti.

Hakim ve savcı adaylarının ilk karakol stajları iki saat olarak planlandı. Ancak birçok karakolda bu zaman diliminin aşıldığı belirtiliyor. Stajyer hakim ve savcıların meslek öncesi karakolları yakından tanımasının polis ile adliye arasındaki ilişkileri daha iyi bir noktaya getireceğini öne süren emniyet yetkilileri, karakollardaki staj süresinin uzatılmasının yararlı olacağı görüşünde. Adalet Akademisi yetkilileri de önümüzdeki yıllarda karakollardaki stajların devam edeceğini belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber