Taş atan çocuklara tecavüz ediliyor iddiası

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 26 Şubat 2012 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal Göktaş

?Çocuk tutuklulara tecavüz ediliyor'

Adalet Bakanlığı, Pozantı Cezaevi'ndeki çocuk mahkumlara tecavüz edildiği iddialarını araştırmak üzere müfettiş görevlendirdi. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Onuk, ?İddiaları değerlendireceğiz. İnşallah denildiği gibi değildir? dedi

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Adana Pozantı M Tipi Cezaevi'nde ?taş atan çocuklar' olarak bilinen 18 yaşından küçük tutuklu ve hükümlülerin taciz ve tecavüze uğradığı iddialarını araştırmak üzere cezaevi müfettişi (kontrolör) görevlendirdi. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü, korkunç iddialarla ilgili olarak müfettiş araştırmasından sonra bir değerlendirme yapılacağını belirterek ?İnşallah denildiği gibi değildir? temennisini dile getirdi.

Medyada ?taş atan çocuklar? olarak bilinen ve tutuklandıktan sonra adli tutukluların koğuşlarına konulan çocukların cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldıkları iddia edildi. İddiayı gündeme getiren Evrensel gazetesindeki haberde cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen çocukların açıklamalarına yer verildi. Twitter ve facebook gibi sosyal medyada da büyük infial uyandıran haberde yakın zamanda Pozantı Cezaevi'nde 4 ay kalan H.K. (15) adlı çocuk, ?Bazı arkadaşlarımıza adli tutuklular tarafından defalarca tecavüz edildi. Bazen zorla pantolonlarımızı indirmeye çalışıyorlardı. Yaşadıklarımız anlatılır gibi değil? dedi. H.K. yanlarında kalan çocukların birçoğunun cinayet, hırsızlık ve uyuşturucu kullanmaktan tutuklu bulunduklarını vurgulayarak cezaevinde defalarca tecavüz ve taciz olaylarına tanıklık ettiklerini belirtti. Ş.A (17) isimli çocuk ise, mahallelerinde bir sokak eyleminin olduğunu ve polislerce o gün yakalandığını ve Pozantı Cezaevi'ne gönderildiğini belirterek ?Orada çok kötü şeyler yaşadım. Adliler(siyasi olmayan adli tutuklular), boğazımıza ip takıp sıkıyorlardı. Bizi dövüyorlardı. Terörist olduğumuzu söyleyip öpmemiz için yüzümüze bayrak uzatıyorlardı. Öpmek istemediğinde ise yine dövüyorlardı? iddialarında bulundu. Cezaevi idaresine defalarca bilgi verdiklerini, ancak cezaevi idaresinin sessizliğini koruduğunu söyleyen Ş.A., Pozantı Cezaevi'nde 2 ay kaldığını ve bir ay önce tahliye edildiğini söyledi.

İddialara ilişkin olarak VATAN'a bir açıklama yapan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Mustafa Onuk, iddiaları araştırması için bir kontrolör (cezaevi müfettişi) görevlendirdiğini belirterek şunları söyledi: ?Kontrolör arkadaşımız yarın (bugün) orada olacak. Şu an itibariyle bu iddialarla ilgili bir şey söyleyemeyiz. İddia var ve araştıracağız. Raporlar geldikten sonra bir değerlendirme yapacağız ve gerekirse kamuoyuyla bunu paylaşacağız. İnşallah denildiği gibi değildir, öyle umut ediyoruz.?

Komisyon ?kapatın' demişti

Çocuk cezaevlerinde inceleme yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 2010 yılının Mart ayında çocuklara uygun olmayan ve işkence iddialarıyla gündeme gelen Adana Pozantı ile İzmir Bergama ve Kayseri İncesu cezaevlerinin kapatılmasını istemişti. Alt komisyon, çocuklara işkence yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen Adana Pozantı M Tipi Cezaevi'nde iddiaları doğruluyacak bulguya rastlanmadığını bildirmiş ancak raporunda ?Cezanın ıslah edici işlevi düşünüldüğünde, bunun yapılmasının fiziken mümkün olmadığı görülen, ayrıca çocukların bulunmasının uygun olmadığı, ndan faaliyetlerine son verilmesi doğru olacaktır? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber