AB yolunda yasaklar ülkesine döndük: Yurtdışı yasakları kapıda

Haber Giriş : 22 Mayıs 2005 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB ülkelerinde vergi borcu için yurtdışına çıkış yasağı uygulanırken Türkiye, "trafik para cezasından, işportacıların işgaliye harcına" kadar her türlü alacak için yurtdışı çıkış yasağı getiriyor.

Anayasa'daki seyahat özgürlüğü kısa bir süre sonra "hak olmaktan çıkıp istisnai uygulamaya" dönüşecek. "Alacağına şahin borcuna karga" tanımlamasına konu devlet kuruluşları, belediyeler, il özel idareleri her türlü mali gerekçeyle yurtdışına çıkış yasağı isteyebilecek. Daha önce "vergi ile TMSF ve kamu bankası alacakları" için uygulanan yasak, birbirinden ilginç alanlara yayıldı. Yasaklar ülkesi Türkiye, "trafik para cezasından öğrenim kredisi borcuna, sigorta prim borcundan işportacıların işgaliye harcına" kadar her türlü alacak için yurtdışı çıkış yasağı getiriyor. Halen vergi borcu için 15 bin YTL olan yasak sınırının, diğer kamu alacaklarındaki miktarını maliye belirleyecek. AB ülkeleri, devletin hükümranlık hakkını simgelediği için vergi borcu nedeniyle vatandaşlarına kısıtlama getirebiliyor. AB yolundaki Türkiye ise en küçük para cezası için vatandaşının sehayat özgürlüğünü kısıtlamayı düşünüyor.

YASAK HEMŞERİM
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda hafta içinde ele alınan kamu alacaklarının tahsili ile ilgili yasa tasarısına AKP Milletvekilleri Mustafa Elitaş ve Osman Nuri Filiz imzasıyla verilen önerge ile kritik bir hüküm eklendi. Yurtdışı çıkış yasağı uygulanacak kamu alacağının kapsamı, "vergiye ek olarak, vergi benzeri alacaklar, fon payları, resim ve harçlar, cezalar, gecikme faizleri ve diğer devlet ve yerel yönetim gelirleri"ni de kapsayacak şekilde tanımlandı.

NE OLACAK?
Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'na gelmesi beklenen yasa tasarının kabul edilmesi halinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'la takip ve tahsil edilen tüm kamu alacakları için "yurtdışı çıkış yasağı" talep edilebilecek. Kanundaki tanımına göre, "Devlet kurumlarına, il özel idareleri ve belediyelere vergi, resim, harç, ceza ve faizleri"ni ödemeyen ve borcu belli bir miktarı aşanların pasaportuna havaalanlarında el konulacak. Sigorta prim borçları da 6183 sayılı yasaya göre takip edildiği için şirket sahip ve yöneticileri de yasak kapsamına girecek. Ayrıca, "Hayvan kesimi muayene ve denetleme harcını, ölçü ve tartı aletleri harcını, Eğlence Vergisi'ni, beledeyelere ödenen bina yangın sigortası prim payını, tarfik cezasını, askerlik para cezasını, nüfus para cezasını, seçim para cezasını" ödemeyenler yurtdışına çıkamayacak. Elektrik ve telefon, kamu şirketlerinden verilen hizmetler olmasına rağmen tahsilatı farklı esaslara göre yürütülüyor. Ancak, maliye yetkilileri, faturalar içinde KDV de tahsil edildiğine dikkati çekiyor. İlgili elektrik dağıtım şirketinin aboneden fatura içeriğinde tahsil ettiği KDV'yi maliyeye yatırıyor. Elektrik şirketi alacağını İcra Yasası'na göre takip ediyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber