İlkokul mezunlarının iş bulma şansı üniversiteliden daha yüksek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Şubat 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkokul mezunlarının iş bulma şansı üniversiteliden daha yüksek. İŞKUR verilerine göre, işverenler beden gücü gerektiren işlerin yanı sıra büro işlerinde de ilköğretim mezunlarını tercih ediyor.

TÜRKİYE İş Kurumu'nun (İŞKUR) şirketlerin talep ettiği işçilerle ilgili yaptığı araştırmada, 12 yıllık zorunlu eğitim projesini destekler nitelikte sonuçlar çıktı. Açık bulunan yani firmalar tarafından talep edilen işçilerin ?eğitim durumlarına' ilişkin araştırmada, işverenlerin en çok ?meslek lisesi' en az ise lisans ve lisansüstü eğitim mezunu işçi aradığı belirlendi. İŞKUR, işverenlerin nasıl işçi aradıklarını tespit etmek için 159 bin 862 işyerinde bir anket yaptı. Ankette, işverenlere aradıkları işçilerin eğitim seviyelerinin ne olmasını istedikleri de soruldu. Gelen cevaplar ise hem yetkilileri hem de işsizleri şaşırttı. İşverenlerin açık işler için en çok meslek lisesi mezununu tercih ettikleri görüldü. Ankette ikinci olarak en çok işaretlenen şık ise ?eğitim durumu fark etmez' oldu. Üçüncü sırada ise, ilk öğretim mezunu işçiler tercih edildi. Dördücü sırada ise ?genel lise' mezunu işsizler tercih edilirken, en son sırada ise lisans ve lisansüstü eğitim mezunları çıktı.

Büro elemanlarında da tercih aynı

İşverenlerin meslek lisesi ve ilköğretim mezunu kişilerden yana tercihinin nedenleri de masaya yatırıldı. Söz konusu tercihin beden gücü gerektiren işleri kapsamadığı da ortaya çıktı. İşverenlerin, büro memuru olarak nitelendirilen işçi alımlarında da meslek lisesi, ilköğretim mezunu kişileri tercih etmesi dikkat çekti. Bazı işverenler ise büro elamanı gibi işler için ?eğitim seviyesi fark etmez' diyor.

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber