Polis silahını turistten gizleyecek

Haber Giriş : 22 Mayıs 2005 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle gözde turizm merkezleri Antalya ve İstanbul'da turist patlaması yaşanıyor. En çok rağbet gören yerlerin başında gelen Ayasofya Müzesi'ni bir günde ziyaret edenlerin sayısı geçen yıla oranla dört kat artarak 11 bine ulaştı. Çarşamba günü oynanacak Şampiyon- lar Ligi finali, hazirandaki Dünya Mimarlar Kongresi ve 21 Ağustos'taki Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapacak İstanbul'daki otellerde yer bulmak adeta imkansız.

Turist sayısındaki patlama sebebiyle Avrupa ülkelerindeki gibi sıkı önlemler alınıyor. Her üç turistten birisinin ziyaret ettiği İstanbul'da valilik, emniyet ve turizm sektörü sık sık toplantı yaparak turistlerin psikolojisini olumsuz etkileyebilecek görüntülerin önlenmesine yönelik kararlar alıyor. Toplantılarda devriye gezen polislerin taşıdıkları ?MP 5' yerine küçük silahlarla dolaşmaları kararlaştırıldı. Sultanahmet, Beyoğlu, İstiklal Caddesi gibi turistlerin yoğun olduğu bölgelerde görev yapan polisler silahını teşhir etmeden taşıyacak. Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, kararın turistlere İstanbul'daki huzur ortamını yansıtmak adına önemli olduğunu vurguladı. İstanbul'un her yönüyle güvenli bir şehir olduğunu dile getiren Taşbaşı, ?Turist sayısının hızla artması bunun göstergesi. Turistlere yönelik kapkaç olayları yok denecek kadar az. Devriye gezen polisler de turiste güven veriyor.? diye konuştu.

Taşbaşı'nın verdiği bilgiye göre, polislerin beylik silahlarını teşhir etmeden taşımaları kararının yanı sıra turistlerin yoğun olduğu bölgelerde devriye sayılarının artırılması da kararlaştırıldı. Bu bölgelerde gerek sivil polislere gerekse motorize ekiplere ağırlık verilecek. Taşbaşı, "Ama turistlerin bu önlemleri, büyük bir olay varmış değil de kendi güvenliklerini sağlamaya yönelik bir tedbir olarak algılamalarını istiyoruz." diyor.

Turistik Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, sadece Şampiyonlar Ligi final maçını izlemek için yurtdışından 40-50 bin kişinin İstanbul'a geleceğini ve bu sayede 30 milyon dolarlık gelir elde edileceğini kaydediyor. Turizm işletme belgeli 60 bin, belediye belgeli 40 bin olmak üzere toplam 100 bin yatak kapasitesinin bulunduğu İstanbul'daki otellerin 23-25 Mayıs tarihleri arasındaki rezervasyonlarının tamamı dolmuş durumda. Maçı izlemek için yurtdışından gelecek futbolseverler; Kumburgaz, Şile, Yalova, İzmit, Kilyos gibi yakın bölgelerdeki otellere yönlendiriliyor.

Otellerde yoğunluğun had safhaya ulaşması sebebiyle ilk defa bu yıl kamuya ait misafirhaneler de yabancı turistlerin hizmetine açıldı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Valiliğinin organizesiyle ildeki tüm misafirhanelerin yöneticileri, ?Misafirhaneler Toplantısı'nda bir araya geldi. Toplantıda Avcılar, Atatürk Öğrenci Yurtları, öğretmenevleri, TBMM Misafirhanesi ve konukevi, Köy Hizmetleri Misafirhanesi gibi 40'a yakın kamuya ait konaklama tesisinin kapasitesinin yüzde 50'sinin turistlere ayrılması kararlaştırıldı. Turistler Şampiyonlar Ligi finali, Formula 1 ve Dünya Mimarlar Kongresi sırasında Maliye Bakanlığı'nın misafirhaneler için belirlediği ücreti ödeyerek buralarda kalabilecek. Öğretmenevinde bir gecelik konaklama için 18 Yeni Türk Lirası (18 milyon TL) ödenecek. İstanbul'daki otellerin oda fiyatları ortalama 100 ile 500 dolar arasında değişiyor. Çırağan gibi lüks otellerin suit odalarında bu rakam 12 bin Euro'ya (20,8 milyar TL) kadar çıkabiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber