Liderler sorun çözmede hangi yöntemi kulllanıyor?

Haber Giriş : 22 Mayıs 2005 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Liderlerin tarzı 'köpekbalığı'

Liderler sorun çözmede en çok "köpekbalığı" tekniğini kullanırken, Başbakan Erdoğan'ın "kazan kazan" diye ifade ettiği yöntem ise "baykuş" yani yüzleşme yöntemi.

Liderlerin sorun çözme yöntemleri araştırma konusu oldu. Ankara Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve kişisel gelişme uzmanı Muhammet Genç, kişilerin başkalarıyla olan ilişkilerinde uyguladığı yöntemleri, Kırmızı Çizgi dergisinin mayıs sayısında çeşitli hayvan karakterlerine benzeterek değerlendirdi.

Güç kullanan 'köpekbalığı'

Kendi çözümlerini kabul ettirmek için her şeyi yapanlar, hatta bunun için fiziksel güç bile kullananlar, "köpekbalığı" sınıfına giriyor. Köpekbalıkları için önemli olan en kısa sürede hedefe ulaşmak. Asla kaybeden taraf olmak istemiyorlar.

Pazarlıkçı olan 'tilki'

Tilkiler ise "uzlaşmacılığı" temsil ediyor. Kendileri amaçlarının bir kısmından vazgeçmeyi göze alabilirken, karşı taraftan da fedakarlık bekliyorlar.

Sorundan kaçan 'kaplumbağa'

Sorunları çözmede geri çekilenler ise "kaplumbağa" sınıfına giriyor. Kamlumbağalar sorunlardan kaçmak için geri çekiliyor, tatsızlık çıkmasın diye sorunları soğumaya bırakmayı tercih ediyorlar. Başkaları tarafından kabul edilmeyi, önemsenmeyi ve sevilmeyi istiyorlar. Çatışma meydana getiren sorunlardan ve kişilerden uzak duruyor, tartışmadan kaçınıyor, ilişkilerini koruyabilmek için gerekirse amaçlarının tamamından bile vazgeçebiliyorlar.

Sorun çözen 'baykuş'

Baykuş yöntemi ise sorunları her iki tarafın da uzlaşmasıyla çözebilme becerisinin adı. Başbakan Erdoğan'ın "kazan kazan" diye ifade ettiği sorun çözme biçimi tam bir baykuş yöntemi. Baykuş, felsefe ve derin düşüncenin simgesi olması nedeniyle bu karakterdeki liderlerle özdeşleştirilmiş.

Bush Köpekbalığı Clinton Baykuş

ABD Başkanı George Bush, uslanmaz bir "köpekbalığı". Bush amacına ulaşmak için fiziki güç kullanmayı tercih ediyor. ABD eski başkanı Bill Clinton ise daha çok "tilki" ve "baykuş" yöntemi kullanıyor.

Kim hangi yöntemi uyguluyor?

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, genellikle "tilki" ve "baykuş" yöntemini tercih ediyor. Ancak kriz doğuracak konularda "kaplumbağa" yöntemi kullanıyor. 2001 krizinin doğurduğu sonuçlardan etkilenen Sezer, bu türden krizlere neden olmamak için kaplumbağa yöntemine başvuruyor.

TBMM Başkanı Bülent Arınç daha çok "baykuş" yöntemini kullanmayı tercih ediyor, bazen de "tilki" yöntemine başvuruyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan genellikle "köpekbalığı" yöntemi kullanıyor. Ancak AB sürecinde "tilki" yöntemini de sıkça kullanmış.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sorun çözmede önce "baykuş" yöntemini deniyor. Gül de bazen "tilki" yöntemine başvuruyor.

CHP lideri Deniz Baykal da sorunları "köpekbalığı" yöntemiyle çözenler arasında. Baykalın ikinci yöntemi ise "tilki".

DYP lideri Mehmet Ağar da köpekbalığı yöntemini tercih ediyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise önceki koalisyon döneminde sık sık "baykuş" yöntemi kullandı. Bahçeli'nin hükümetin diğer ortaklarıyla, özellikle Bülent Ecevit'le ilişkisinde uyguladığı "baykuş" yöntemiyle takdir toplamıştı. Ama bazı konularda da "köpekbalığı" yöntemi uyguladı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de en gözde yöntemi "köpekbalığı". İkinci sırada "tilki" geliyor.

Eski DSP lideri Bülent Ecevit ise daha çok "tilki" ve "kaplumbağa" yöntemlerini tercih ediyor. DYP eski lideri Tansu Çiller'in favorileri de "köpekbalığı" ve "tilki" yöntemlerii.

Eski ANAP lideri Mesut Yılmaz da genellikle "tilki" yöntemini tercih ederken, 28 Şubat sürecinde "kaplumbağa" yöntemi kullandı.

Kapatılan RP'nin eski genel başkanı Necmettin Erbakan'ın ilk tercihi "tilki" yöntemi. Ancak Erbakan da, 28 Şubat sürecinde "kaplumbağa" yöntemine başvurdu.

İyi lider tüm yöntemleri kullanır

Kişisel gelişim uzmanı Muhammet Genç'e göre sorun çözmede en iyi yöntem "baykuş" yöntemi. Genç'e göre, sorunun karşı tarafı da iyi niyetliyse, baykuşların altından kalkamayacakları sorun pek yok. Genç, "İyi bir sorun çözücünün aslında sözkonusu ettiğimiz bütün yöntemleri yeri ve zamanı geldiğinde en iyi şekilde kullanan kimse olduğunu söyleyebiliriz. Elbette mümkün olduğunca ilk tercihini baykuş yönteminden yana kulanılması şartıyla."

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber