Cezaevinde, hem üretim yapılıyor hem de kâr ediliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Ceza ve İnfaz Kurumu, ağaç işlerinden takı tasarımına, kabak süsleme sanatından terziliğe kadar pek çok alanda yapılan ticari faaliyetler sonucu 730 bin 551 lira kar etti.Antalya'nın Alanya ilçesinde 2006 yılında açılan L Tipi Cezaevi'nde, 16 branşta üretim ve ticari faaliyet yapılıyor.

İç ve dış kantin işletmeciliğinin yanı sıra ağaç işleri, marangozluk, terzi, takı tasarımı, su kabağı işlemesi ve fotoğrafçılık hizmetleri verilen cezaevinde sebze ve meyve yetiştiriliği de yapılıyor.

Arı kovanı, kuş kafesi, masa, sandalye, gardırop, vestiyer gibi ürünlerin de sipariş karşılığı üretildiği cezaevinde, örtü altı ve açık alanda sebze yetiştiriliyor.

Ispanak, marul, maydanoz, lahana, domates, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra zeytin ve keçiboynuzu gibi meyvelerin üretimine de başlanan cezaevi, 2011 yılında bu faaliyetlerden elde edilen ürünlerin satışından 3 milyon 351 bin 979 lira ciro yaptı.

Cironun 2 milyon 572 bin 770 lirası yapılan işlerin maliyeti olarak gerçekleşirken, kurumun net karı, 730 bin 551 lira 75 kuruş oldu. Bu paranın 48 bin 657 lirası 58 kuruşu da yeni yatırımlar için harcandı.

Cezaevinin 2011 yılı cirosunun önemli bir bölümü, kantin işletmeciliğinden elde edildi. Cezaevinin kantin işletmesinden sağladığı ciro 2 milyon 279 bin 342 liraya ulaştı.

Ciro ve kar açısından ikinci sırayı ise marangozluk hizmetleri aldı. Marangoz atölyesinde üretilen ürünlerin satışından 151 bin 799 lira ciro yapıldı.

-Kamu kurumlarının mobilyaları cezaevinden-

Cezaevi Müdürü Sabri Karataş, cezaevinde çeşitli iş kollarında faaliyetlerin bulunduğunu, atölyelerin genellikle sipariş üzerine çalıştığını anlattı.

Mobilya ve marangoz atölyesinin ürünlerinin halka ve kurumlara hitap ettiğini belirten Karataş, ağız diş sağlığı merkezi ile adliyenin mobilya ihtiyaçlarının cezaevindeki atölyede üretilen ürünlerle karşılandığını ifade ederek, tüm resmi kurumların işlerini yapmaya talip olduklarını kaydetti.

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği'nin önerisi ile otellerin dış mekanda kullandıkları bazı ürünleri imal etmeye başladıklarını da vurgulayan Karataş, ''Bu ürünler otelcilerin beğenisine sunulacak. Eğer beğenir ve kabul ederlerse seri üretime başlayacağız'' dedi.

Cezaevi bahçesinde sebze ve meyve yetiştiriciliği yapıldığını anlatan Karataş, cezaevinin ihtiyaçlarının karşılanmasından sonra artan sebze ve meyvelerin otellere pazarlandığını kaydetti.

Bu faaliyetlerin tek amacının para kazanmak olmadığının altını çizen Karataş, ''Hedefimiz ceza infaz kurumunda insanların, çağdaş infaz rejimi doğrultusunda en iyi şekilde infazını gerçekleştirmesini sağlamaktır. Eğitim, ıslah ve üretim ayağı üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu konuda iddialıyız'' diye konuştu.

-Sigortalı mahkumlar-

Karataş, mahkumlara, hem meslek öğrettiklerini, hem de günlük ücret ödediklerini dile getirdi. Atölyelerde çalışan 60 mahkumu sigortalı yaptıklarını kaydeden Karataş, ''Hedefimiz en az 100 mahkumun sigortalı olarak çalışmasıdır'' dedi.

Sabri Karataş, 2012 yılı kar hedeflerinin, yeni yatırımlara yapılacak harcamalardan sonra 700-750 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber