4. yargı paketiyle AİHM'deki mahkumiyetler sona erecek/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. yargı reformu paketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Paketin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine vermiş olduğu ihlal kararlarının sonuçlarını ortadan kaldırmaya ve yeni ihlaller olmamasına dönük tedbirlere yönelik olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın ev sahipliğini yaptığı Reform İzleme Grubu'nun (RİG) 25. toplantısına İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Sadullah Ergin de katıldı. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ergin, 4. yargı reformu paketine temas etti. AİHM'deki dosyaların Türkiye'nin uzun süredir muzdarip olduğu bir konu olduğunu dile getirerek, bu konuyu tamamen Türkiye'nin gündeminden düşürecek çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Ergin, "Bunlardan bir tanesi Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını düzenleyen ve 2010 yılındaki 12 Eylül referandumu ile Anayasa'mıza giren bireysel başvuru düzenlemesidir. 23 Eylül 2012'den itibaren vatandaşlarımız Strasbourg mahkemelerine gitmeden önce Anayasa Mahkemesi'nde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan haklarını arayabileceklerdir." diye konuştu.

Adalet Bakanlığı olarak AİHM'ye bir öneride bulunduklarını ifade eden Ergin, şunları kaydetti: "Uzun yargılamalardan dolayı Türkiye'yi şikâyet eden vatandaşlarımızın dava dosyasının 23 Eylül'e kadar 3 bin 500'e ulaşması öngörülüyor. Bizim teklifimiz şu oldu: 'Biz kendimiz yurtiçinde, Türkiye'de bir iç hukuk yolu oluşturalım, vatandaşımızla orada biz kendimiz uzlaşalım ve oluşturacağımız bu iç hukuk yolu AİHM tarafından etkin bir iç hukuk yolu olarak kabul edilirse o 3 bin 500 başvuruyu Türkiye'de çözelim.' Mahkeme bu önerimize sıcak yaklaştı ve Türkiye'ye bunu kabul ettiğini bildirdi. 20 Mart tarihinde AİHM'nin bu yöndeki kararının çıkmasını bekliyoruz."

Adalet Bakanı, üçüncü yargı reformu ile birçok sanığın tahliye edilebileceğinin iddia edildiği hatırlatılarak, bu konuda çalışmaları olup olmadığı ve bundan kaç kişinin istifade edeceğinin sorulması üzerine de, Meclis'te bulunan 3. yargı paketi içinde değişik düzenlemeler olduğunu, ancak burada bu hazırlıklar yapılırken 'Şu kadar dosya bundan etkilensin' gibi bir bakış açıları olmayacağını vurguladı. 28 Şubat dönemine ilişkin savcılığın düğmeye bastığı yönündeki haberlere ilişkin sorulara da "Savcılığın soruşturması şu aşamada bizlere açık değil. Ama bir çalışma olduğu anlaşılıyor. Hangi süreçte ne şekilde gelişir beraberce izleyeceğiz." karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber