Savcı, 12 Eylül döneminde işkence yaptığı iddiasıyla, bir başkomiseri sorguladı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Mart 2012 08:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir yandan 12 Eylül'deki işkence yapan görevlilerin zamanaşımından dolayı yargılanıp yargılanamayacağına dair tartışma sürerken, diğer yandan da savcılar süreci etkileyecek adımlar atmaya devam ediyor. Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, halen Van'ın Muradiye İlçesi Belediye Başkanlığı görevini sürdüren İzzet Çelik'in suç duyurusu üzerine, o yıllarda başkomiser olarak görev yapan Muhlis Yılmaz'ın ?işkence ve kötü muamele? suçundan ifadesini aldı. Yılmaz ifadesinde, İzzet Çelik'i hatırladığını belirtmesine rağmen, işkence iddialarını reddetti.

12 Eylül dönemindeki işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili olarak ilk şüpheli ifadesi Ankara Başsavcılığı tarafından alındı. Savcı Demir'in sürdürdüğü soruşturma kapsamında, darbe döneminde Ankara Emniyet Müdürlüğü 2. Şubesi'nde başkomiser sıfatıyla görev yapan Muhlis Yılmaz'a, Çelik'in işkence iddiaları soruldu.

?Zamanaşımı olmaz'

Savcılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Çelik'in ismi 1981 yılında Ankara'da gerçekleşen bir cinayet olayına karıştı. O yıllarda Kawa isimli örgütün üyesi olduğu iddia edilen Çelik gözaltına alındı. Çelik'in iddiasına göre, sorgu sırasında Yılmaz ve ekibi işkence ve kötü muamelede bulundu. Savcı Demir, emekliye ayrılan Yılmaz'ı bu iddia üzerine ifadeye çağırdı. Yılmaz ifadesinde, Çelik'i hatırladığını ancak işkence ve kötü muamele yapmadığını ileri sürdü. Bu arada Savcı Demir, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in 12 Eylül dönemindeki işkence ve kötü muamele suçlarına ilişkin olarak görevsizlik kararı vererek gönderdiği dosyaları da Yılmaz'a ait dosyada birleştirdi. Savcı Demir, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın ?işkence ve kötü muamele suçlarıyla ilgili failler kamu görevliyse zamanaşımı olamayacağı? görüşünü benimseyerek soruşturmaya devam kararı aldı.

Emniyet ekip oluşturdu

Demir, bu kapsamda Mamak Askeri Cezaevi, emniyet ve askeri kurumlarda görev yapan işkencecilerin belirlenmesi amacıyla emniyete talimat verdi. Demir, emniyetten bir ekip oluşturulmasını istedi. Bu kapsamda oluşturulacak ekip, iddialara muhatap olan resmi görevlilerin isimlerini belirleyecek.

Cihan için de müdahil olma talebi

12 Eylül'de gözaltındayken hayatını kaybeden Süleyman Cihan'ın kardeşleri, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya müdahil olma talebiyle Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi. Dilekçede, ?Süleyman Cihan'ın intihar etmediği, işkence sonucu öldürülüp yüksekten atıldığı ve olaya intihar süsü verilmek istendiği, Adli Tıp raporundaki çelişkili tespitlerle sabittir? denildi. Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan, adliye önünde yaptığı açıklamada, ?Darbecilerle temelden hesaplaşmaya gitmek gerekiyor. Tüm suç ortakları ortaya çıkarılmalı? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber