Obezite en önemli sağlık problemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2012 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon (KEPAN) Derneği Başkanı Haldun Gündoğdu, beslenme yetersizliğinin, obeziteyle birlikte ?1. öncelikli halk sağlığı problemi? olduğunu söyleyerek, ?Sorunu ortadan kaldırmak için Sağlık Bakanlığı, hastaneye yatan her hastanın beslenme durumunu taranır hale getirmelidir. YÖK, beslenme yetersizliği eğitimini müfredata sokmalıdır? dedi

Gündoğdu, dün Avrupa Nütrisyon Derneği'yle ortaklaşa düzenlenen Life Long Learning (LLL) Kursu'nun ardından beslenme yetersizliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, 2007'de AB'nin obezite ve beslenme yetersizliğini dünyada ?1. öncelikli halk sağlığı problemi? ilan ettiğini hatırlatarak, ?Dernek olarak bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz ama Türkiye genelinde iş müfredata ve uygulamaya henüz dökülmedi. Bunun için de öncelikle Sağlık Bakanlığı bu konuyu önemsemeli ve hastaneye yatan her hastanın beslenme durumunu taranır hale getirmelidir. İkincisi de, YÖK bu işe el atmalı ve üniversitelerde beslenme yetersizliği eğitimini müfredata sokmalıdır. Avrupa ülkeleri bu iki sorunu da çözmüş durumda? dedi.

?Farkındalık oluşturulamadı'

Türkiye'de hastaların yüzde15.9'unda beslenme bozukluğu yaşandığına dikkat çeken Gündoğdu, kanser hastalarında bu oranın yüzde 50'ye, yoğun bakım hastalarında ise yüzde 54'e çıktığını bildirdi. Obezitenin Türkiye'nin gündeminde olduğunu, ancak beslenme yetersizliği ile ilgili farkındalığın oluşturulamadığını anlatan Gündoğdu, ?Halk obeziteyi görünüşten de anlıyor ama yetersiz beslenmeyi fark edemiyor. Bu sorun doktor teşhis edip tedavi ederse çözülüyor. Beslenme yetersizliğinin tedavisi, diğer hastalıkların tedavisinde de önemli rol oynuyor. O nedenle sağlık profesyonellerinin eğitimi çok önemli. Bugün yaptığımız LLL kurslarını da o yüzden düzenliyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber