İnternet bağımlıların yarısı psikiyatrik rahatsız

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Nisan 2012 15:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlar, haftada 8 ila 40 saat arasında internete giren kişileri, bağımlı olarak nitelendiriyor. İnternet bağımlılarının yüzde 50'sinde ise başka bir psikiyatrik rahatsızlık bulunuyor.

Doç. Dr. Tuncer Okay'ın, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'na sunduğu, ?İnternet Bağımlılığı' başlıklı raporunda, ?internet bağımlılığı' tanısı konulan kişilerin madde bağımlılığına olan yatkınlığının psikiyatri kliniklerinde başlıca araştırma konusu olduğu kaydedildi.

Ruh bilimci Kimberly Young'un, ?internet bağımlılığı kriterleri'ne yer verilen raporda, internet bağımlılığının en yaygın türleri arasında pornografi tutkusunun ilk sıralarda yer aldığı görülürken, onu coşkun ve mantık dışı oyun tutkusu, sosyal medya aktiviteleri ve internet üzerinden sürekli alışveriş yapma ve kumar tutkusu izliyor. Raporda, Young'un ?patolojik internet kullanımı? kriterlerini belirlerken, ?başka yerde sınıflandırılmamış dürtü kontrol bozuklukları? başlığı altında yer alan ?patolojik kumar oynama? kriterlerini temel aldığı vurulandı.

Erkeklerde daha fazla

Raporda, gerçekte göz teması bile kurmaktan kaçınan eden asosyal kişiliklerin internet ortamında sosyal iletişimlerini maksimum düzeye çıkarttıkları vurgulandı. Bağımlılığın erkeklerde görülme sıklığının kızlardan 3 kat daha fazla olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber