TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: 'Perakende yasası lobiler tarafından engelleniyor'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasasının lobiler tarafından engellendiğini ve bütün siyasi partilerin konsensüs sağlamasına rağmen TBMM'ye gelmediğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2012 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, 'Perakende Yasası'nın çıkarılmamasının esnafa zarar vermeye devam ettiğini belirterek, "Yasanın çıkmaması her gün esnaf ve sanatkara zarar vermeye devam ediyor. Bütün siyasi partilerle konsensüs sağlamasına ve yasa zaman kaybetmeden çıkarılması gerekir denmesine rağmen nedense yasa bir türlü Meclis'e gelmiyor. Çünkü perakende sektörünü düzenleyen yasa AVM lobileri tarafından engelleniyor" dedi.

2012 yılında 220 milyar dolar civarında olan perakende sektöründe geleneksel perakendenin payının yüzde 40'a düştüğünü ifade eden Palandöken, "Hiper-grosmarketler, alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük mağazalar olarak isimlendirilen işletmelerin sayısının hızla artması, perakende piyasasında rekabet şartlarını yok etmektedir. Bu yıl açılması beklenen 45 yeni AVM ile kiralanabilir alanın 1,5 milyon metrekare artarak, 2012 sonu itibariyle 340 AVM ile 9 milyon metrekare kiralanabilir alana ulaşılması

beklenmektedir. Yeni AVM'ler Anadolu'da da hızla yayılarak il merkezinde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve il ekonomilerine zarar vermektedir. Büyük mağazaların rakipsiz kaldığı yerlerde, alternatifsiz ve çaresiz kalan esnaf, toptancı ve tüketiciler maalesef istenen fiyat ve ödeme şartlarını kabul etmek durumunda kalmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de faaliyet gösteren ve büyük çoğunluğu yabancı sermayenin elinde olan AVM'ler, hiper ve süper marketlerin açıldıkları bölgelerde ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olduğunu kaydeden Palandöken, "2005'te AVM sayısı 106 iken 2010'da bu rakam 263'e, 2012 sonunda 340 AVM'ye ulaşacaktır. Sektörün her yıl ortalama yüzde 20-25 büyüdüğü dikkate alındığında, 2013 yılında bu sayının 400'e ulaşması bekleniyor. İllere göre bakıldığında yüzde 60'ı İstanbul ve Ankara'da yoğunlaşıyor.

İstanbul 109 alışveriş merkezi ile ilk sırada olup, Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbul'u takip etmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber