Sağlık çalışanları yurt genelinde şiddete hayır eylemleri yaptı/ Video

Haber Giriş : 19 Nisan 2012 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde çalışan Göğüs Cerrahi Uzmanı Doktor Ersin Arslan'ın 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto eden sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi başlattı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimlik binası önünde toplanan sağlık çalışanları, hayatını kaybeden arkadaşları Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Alkışlı protesto eylemi yapan sağlık çalışanlarına hasta yakınlarının da destek verdiği gözlendi.

Başhekimlik binası önünde kısa bir açıklama yapan sağlık çalışanları bugün artık en son noktada oldukları uyarısında bulunarak, ?Bugün Ersin Arslan için ülke genelinde grevler yapılmakta. Dün Gaziantep'te bütün hekimler dün de dahil omak üzere bugün de iş bırakma eylemine devam ediyorlar. Biz de buradan Çapa'ya gideceğiz. İstanbul'daki tüm hekimler Beyazıt'a yürüyeceğiz.? şeklinde konuştu.

Grup, bir süre daha alkışlı protesto yaparak Beyazıt'ta yapılacak yürüyüşe katılmak için otobüslere bindi.

İSTANBUL

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanan binlerce doktor, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Aslan için yürüyüşe geçti.

Gaziantep'te kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan'ın önceki gün hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesine tepki göstermek için sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemi başlattı. İl olarak çalıştıkları hastane önünde eylem yapan sağlık çalışanları, daha sonra sloganlar atarak Beyazıt Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Beyaz önlüklerini giyerek yürüyen sağlık çalışanları renkli görüntüler oluştururken, Aksaray istikametinin de trafiğe kapatıldığı görüldü.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ ALİ İHSAN DOKUCU

İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, Gaziantep'te Dr. Ersin Aslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinden dolayı derin üzüntü yaşadığını, şiddet olayını kınadıklarını söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenleyen İl Sağlık Müdürü Dokucu ve sağlık personelleri yaşanan doktora karşı şiddet olaylarını kınadı. Basın açıklamasını okuyan Dokucu, organ nakli için toplanmayı planladıklarını ancak yaşanan doktor ölümünün gündemlerini değiştirdiğini söyledi. Gaziantep'te Dr. Ersin Aslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak, "Derin üzüntüsünü yaşıyorum hala şoktayım" diyen Dokucu, şiddet olayını kınadıklarını söyledi. İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali

İhsan Dokucu, Bakırköy'de ameliyat öncesi eşine yemek verilmemesini öneren doktora saldırıyla ilgili olarak da, "Cehaletle dahi açıklama mümkün değil. Eşimi aç bıraktılar diyerek doktora saldırıyor. Zaten hasta ameliyata girecek" diye konuştu.

GAZİANTEP

Sağlık emekçileri Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde çalışan Doktor Ersin Arslan'ın bıçaklanarak öldürülmesini protesto amacıyla bugün Türkiye genelinde iş bıraktı.

Ankara'da Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'nin önünde toplanan Ankara Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi üyeleri, Sağlık Bakanlığı'na doğru ?yastayız, sağlık hizmeti veremiyoruz' yazılı bir pankarttın arkasında yürüyüşe geçti. Grup ?Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir?, ?AKP sağlığa zararlıdır?, ?Sağlıkçı düşmanı sağlık bakanı?, ?bakan istifa? şeklinde sloganlar atarak yürüyüşlerini devam ettiriyor.

Greve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Akıcı, BDP Milletvekili İdris Baluken de destek verdi. Milletvekillerinin ?hakime yönelik şiddete hayır', ?hekimlerin tahammülü kalmadı artık yeter' yazılı pankartlar ve dövizler taşıdığı görüldü. Greve katılanlar, öldürülen doktor Ersin Arslan'ın fotoğraflarını taşırken yoldan geçen araçların da gruba korna çalarak destek verdiği gözlendi.

Gürsel Tekin gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan olayın dünyada benzeri olmadığını ancak Türkiye'de çok sık görüldüğünü belirterek, ?Son 5 yıldır iktidar sağlıkçıları adete hedef haline getirdi. Sağlık Bakanı'nı duyarlı olmaya davet ediyorum. Hayatını kaybeden hekim arkadaşımızın ailesine ve arkadaşlarını başsağlığı diliyorum? dedi.

SİİRT

Sağlık çalışanlarının karşılaştığı şiddeti protesto etmek için Siirt Devlet Hastanesi'nde bugün muayene yapılmadı. Türkiye Tabipler Odası Siirt Şubesi, Ses sendikası Siirt şubesi ve Sağlık Sen Siirt şubesi tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli göğüs cerrahi uzmanı Dr. Ersin Arslan için bugün Siirt Devlet Hastanesi çalışanları yasa girdi. Devlet hastanesi girişine kurulan bir masada "Yastayız" yazılı bir döviz bırakılarak saat 14.00'a kadar muayene işlemi yapılmayacağı bildirildi. Hastane bahçesinde toplanan sağlık çalışanları ile Türkiye Tabipler Odası Siirt Şubesi, Ses-sendikası Siirt şubesi ve Sağlık-sen Siirt şubesi tarafından basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen ortak basın açıklamasında sağlık çalışanlarına yönelik şiddete bir kurban daha verildiğini belirten Türkiye Tabipler Odası Siirt şubesi başkanı Dr. Ekrem Bilek, "Bugün burada sağlık çalışanlarına yönelen şiddete bir kurban daha verdiğimiz için toplandık. Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli göğüs cerrahi uzmanı Dr. Ersin Arslan 17 Nisan 2012 günü görevi başında iken, bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Hepimizin başı sağ olsun. Hiç

kimse bu cinayeti cehaletle, tepkiyle, münferitlikle açıklama kalkmasın. Doktor arkadaşımız göz göre göre öldürüldü. Yıllardır, sağlık ortamının vahşi bir şiddet ortamına dönüştüğü, sürekli olarak saldırıya uğradığımızı, hekimler-sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artık dayanılmaz boyutlara geldiğini, can güvenliğimizin olmadığını söyledik ve söylüyoruz. Durumun vahametini kavrayıp tedbir alması gereken yetkililer ise kulaklarını tıkadılar, gözlerini yumdular olan biteni seyretmekle yetindiler; daha da

kötüsü hastaları hekimlere sağlık çalışanlarına karşı kışkırtmaya devam ettiler. Bugün Türkiye'nin bütün sağlık kurumlarında çalışanlar bütün hekimler ve sağlık çalışanları isyan halinde. Şiddetin toplumsal sorunlarda olduğu gibi sağlık sorunlarının çözümünde de yerinin olmadığını düşünüyor ve karşı çıkıyoruz" dedi.

İZMİR

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları, Gaziantep'te görev yaptığı hastanede bıçaklanmasının ardından hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'a yapılan saldırıyı kınadı.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen basın açıklaması öncesi bugüne kadar sağlık sektöründe hayatını kaybetmiş doktorlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Türkiye'nin her neresinde olursa olsun bu tip olayların canlarını acıttığını dile getiren İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, "Gaziantep'te görevi sırasında haince bıçaklanan Dr. Ersin Arslan'ın olayı bizi çok derinden yaraladı. 80 yaşındaki bir hastaya şifa vermek amacıyla müdahale eden doktor kardeşimiz hesaplanmış, planlanmış, canice öldürüldü. Ne olursa olsun bu caninin adalet makamınca en yüksek derecede cezalandırılmasını ve bir nebze acımıza su serpilmesini istiyoruz" dedi.

Yaşanan olayın ardından geride bir hamile, anne ve baba bırakıldığını söyleyen Özkan, "Hainin biri gelip seni sırtından ya da karnında bıçaklıyor. Annesini, babasını tedavi eden birisi nasıl olur da böyle öldürülür. Bundan sonra darp edilen tüm doktorlara sahip çıkılacak. Hastanelerdeki güvenlik şartları en yüksek dereceye çıkartılacak. Hastaneler ne kadar mükemmel olursa olsun o hastane kapısından giren psikopat ruhlu zihniyet değişmiyor. Ancak bir hasta ruhlu insan bir arkadaşımızı öldürdü diye hizmetten de ödün vermeyeceğiz. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne elinde 2 aylık bebekle gidip muayene olmak isteyen vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Ben tüm hastanelerimizin başhekimlerini aradım. Hizmette aksama yok" diye konuştu.

Yaşanan olayı kaldıramadıklarını dile getiren Özkan, "Bugün arkadaşımızın başına gelen yarın bizim başımıza gelebilir. Bir olacağız ve bu hasta ruhlu insanlarla mücadele edeceğiz. Bu açıdan vatandaşlarımızdan da sağduyu bekliyoruz. Doktorlar, hemşireler olmasa hastaları kim tedavi edecek. Bu vesile ile Dr. Ersin Arslan kardeşimiz dahil olmak üzere bu yolda hayatını veren tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, basın mensuplarından da bu konuda kamuoyunu aydınlatmalarını diliyorum" şeklinde konuştu.

ÖDEMİŞ

Gaziantep'te meslektaşları Dr. Ersin Aslan'ın hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto eden Ödemiş Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar, iş bıraktı, hastane önünde olayı protesto etti.

Hastane bahçesine siyah çelenk bırakarak sağlık çalışanlarına yapılan saldırıları kınayan doktorlar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması dileğinde bulundular. Doktorlar adına bir açıklama yapan Uzman Dr. İsmet Emeklioğlu, ?Meslektaşımıza karşı yapılan çirkin saldırıyı tüm çalışanlar olarak kınıyoruz. Bu tür olayların tekrar yaşanmamasını diliyoruz" dediler.

SAMSUN

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Gaziantep'te görev yaptığı hastanede bıçaklanma sonucu hayatını kaybeden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan'a yapılan saldırıyı kınadı.

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Uzun ile birlikte yaptığı basın açıklamasında doktorların kolay yetişmediğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, ?Gaziantep'te yaşanan menfur olay sağlık camiası olarak hepimizi derinden yaralamıştır. Genç meslektaşımız Dr. Ersin Arslan'ın böyle alçakça bir cinayete kurban gitmesi hepimizin çalışma şevkini ve moralini derinden etkilemiştir. Sağlık ailesi olarak az personelimizle çok iş yapmaya çalışıyoruz. Sayıları az olmasına rağmen üstün fedakarlıklarla en iyi kalite sağlık hizmetini vermeye çalışan hekimlerimizin cehaletinin esiri olmuş böylesine psikopat ve hastalıklı kişiler tarafından saldırıya uğramaları kabul edilebilir değildir? dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak her türlü saldırılara karşı hekimlerin ve sağlık çalışanların yanlarında olduklarını belirten Kasapoğlu, ?Bundan sonra daha da güçlü olarak arkasında olmaya devam edeceğiz. Amacımız ?şiddete sıfır tolerans' düsturu çerçevesinde olayları önlemektir. Ancak olabilecek olumsuz durumlarda da her türlü hukuksal hak arayışı ve davaların takibi müdürlüğümüz avukatları tarafından yapılmaya devam edecektir? diye konuştu.

MUĞLA

Gaziantep'te görevi başında öldürülen 28 yaşındaki Doktor Ersin Arslan'ın Milas'taki meslektaşları tepkilerini ?Bu son olsun? diyerek gösterdi.

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde çalıştığı sırada bir hasta yakını tarafından, görevi başında bıçaklanarak öldürülen Doktor Ersin Arslan için yurt genelinde tepki açıklamaları düzenlendi.

Muğla Tabip Odası tarafından sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin önüne geçilmesi için hazırlanan açıklama Özel İzan Sağlık Hastanesinde yapıldı. Hastanede görev yapan doktor ve diğer çalışanların katıldığı basın açıklamasını Özel İzan Sağlık Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. İbrahim Özman okudu.

Özman, açıklamasında şunları ifade etti; ?Büyük özveri ile çalışan sağlık çalışanlarına yönelik toplumda bir kin, nefret ve öfke halini şaşkınlıkla görüyor ve bu durumu anlamakta zorluk çekiyoruz. Biz Sağlık Çalışanları son yıllarda giderek artan bir şekilde şiddete maruz kalıyoruz. Her gün meslektaşlarımız darp ediliyor, yaralanıyor, sakat bırakılıyor, öldürülüyor. Herkesi son kez uyarıyoruz: Bu şiddet ortamı devam ederse ne yazık ki; sizleri tedavi edecek hekim, ameliyat edecek cerrah bulamayacaksınız. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için bir an önce: TBMM, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda derhal bir araştırma başlatmalıdır. Hekime ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete verilen cezalar arttırılmalıdır.

Sağlık Kurumlarında güvenli çalışma ortamları yaratılmalıdır. Hekimler ve Sağlık Çalışanları saldırı ile baş etme konusunda eğitilmelidir. Medya çalışanlarının şiddet konusundaki duyarlılığı arttırılmalıdır. Sağlık İdarecileri ve Yetkililer, sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan şiddette sağlık Çalışanlarına sahip çıkıcı tutum içinde olmalıdır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sorumlusu yalnızca şiddeti uygulayanlar değil, aynı zamanda şiddete sessiz kalıp, gereğini yapmayan Hekimi korumayan yetkililerdir. Görevi başında yitirdiğimiz Meslektaşımız Dr. Ersin Arslan'a Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm meslektaşlarımıza sabır ve baş sağlığı diliyoruz? dedi.

ANTALYA - ALANYA

Antalya'nın Alanya ilçesinde doktorlar, Gaziantep'te Dr.Ersin Arslan'ın bıçaklı saldırı sonucu öldürülmesini protesto ederek iş bıraktı.

Yurdun dört bir yanında yapılan protestolar devam ederken, Alanya Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar da yarım gün iş bıraktı. Alanya Devlet Hastanesi poliklinikler önünde toplanan doktorlar adına Tabip Odası Alanya Temsilcisi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. İbrahim Halil Yalçın bir açıklama yaptı.

Yalçın, ?Önceki gün Gaziantep'te gencecik bir meslektaşımız Doktor Ersin Arslan, bıçaklı saldırı sonucu yaşamını kaybetti. Hastanelerde performans uygulaması çalışma barışını yok eden, bizi giderek daha fazla çalışmaya ve dolayısı ile daha fazla hata yapmaya zorlayan bir uygulamadır. Bu sistemin hayata geçmesini engelleyemeyen biz hekim ve sağlık çalışanları da bu cinayete ortağız? dedi.

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. Ersin Arslan, servisteki odasında 17 yaşındaki bir hasta yakınının bıçaklı saldırısına uğramış, hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

VAN - ERCİŞ

Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesi olayı, Van'ın Erciş ilçesinde doktor ve sağlık çalışanları tarafından şiddetle kınandı.

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli 30 yaşındaki Dr. Ersin Arslan'ın hasta yakını 17 yaşındaki M.G. tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, Erciş'teki doktor ve sağlık çalışanları tarafından protesto edildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet çalışanlarının Sözü Sendikası (Söz-Sen) Van il Temsilcisi Ali Furkan Gümüş Erciş, Toplum Sağlığı Merkezi önünde yaptığı basın açıklamasında, kaybettikleri meslektaşlarının yasının paylaşmak ve Dr. Ersin Arslan'ın hekimlik onurunu anmak için bir araya geldiklerinin söyledi. Doktorların hayatının zorluklar içinde geçtiğini anlatan Gümüş, "Ölümle burun buruna yaşayan, hayat kurtarma mücadelesi verirken, şiddete maruz kalarak bir yandan da hayatlarını kaybetme korkusuyla görev yapan tüm sağlık çalışanları adına son derece endişeliyiz.

Söz-Sen olarak her zaman dile getirdiğimiz gibi bakanlığımız, bundan sonra yaşanacak üzücü olayların önüne geçilmesi için önlem ve uygulamaları ivedilikle başlatılmalıdır. Emeğe saygı ve şiddete sıfır tolerans adıyla başlatılan kampanya kapsamında gereken adımların ötelenmesinin, yarın başka illerde başka bir doktor, hemşire, sağlık çalışanlarının da mağdur olmasının ayak sesleri olarak bilinmesi gerekir.

Sağlık sektörü mükemmeliyetçi bir sektör olmak zorundadır ve insan sağlığının ikinci plana atılması gibi bir olasılık olamaz. Ben bugüne kadar yatarak ya da herhangi bir çaba sarf etmeden doktor olabilmiş birisinin olacağına inanmıyorum. Bu kadar emek vermiş ve mesleğini icra eden bir arkadaşımızı burada kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Meslektaşımıza Allah'tan rahmet ve ailesine sabır dilemek istiyorum. Ama bunu istemek ve söylemek gerçekten çok kolay. Umarım geride babasız bir evlat ve gözü yaşlı bir eş bırakan insanlar, vicdan muhakemesinde yenik düşerler" dedi.

Basın açıklamasının ardından meslektaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan doktor ve sağlık çalışanları, daha sonra sesiz bir şekilde dağıldı.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber