Bakan Akdağ'dan 'İzmir Sağlık Merkezi Projesi'ne destek

İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından hazırlanan İzmir Sağlık Merkezi Projesi ile ilgili proje heyetini kabul eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ, projeye destek vereceklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2012 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Tunçtan Baltacıoğlu, EÜ Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çağ Çal, Biolab Özel Sağlık Hizmetleri'nden Ahmet Tuncay Batur, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Şenol Alkan, Anadolu Sağlık Turizmcileri Derneği Proje ve Yatırımlar Müdürü Cüneyt Türksen, Health Life in Turkey Sağlık Turizmi Uzmanı Berfu Tokman, İEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öznur Yurt ile İzmir Ticaret Odası Araştırma ve Meslekleri Geliştirme Müdürü Birol Efe'den oluşan heyet Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ'ı ziyaret etti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, odanın tıbbi malzemeden imalat ve satışından, özel sağlık kuruluşlarına kadar sağlık sektöründe 2600'ü aşkın üyesi olduğunu belirterek, halihazırda bu firmaların İzmir'in ağırlıklı olarak Konak-Alsancak Bölgesi'nde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Dağınık olarak faaliyet gösteren firmaların sağlık alanında yapılan reformlara uyum sağlamakta bazı zorluklar yaşadıklarına dikkat çeken Demirtaş, bu firmaların yaşadıkları sıkıntıları fırsata dönüştürmek için 'İzmir Sağlık Merkezi Projesi'ni hazırladıklarını söyledi. Demirtaş, ?Sağlık merkezi kurulması konusundaki fikirlerini almak üzere üyelerimiz arasında bir anket yaptırdık. Ankete katılan üyelerimizin yüzde 100'ü İzmir Sağlık Merkezi Projesi içinde yer almak istediklerini ifade ediyor. Yüzde 98,4'ü ise sağlık turizmi ile turistlere hizmet vermek istediklerini belirtiyorlar.'' dedi.

Sağlık merkezi projesinin başında iken Bakan Akdağ'ın düşünce, değerlendirme ve yönlendirmelerini almak istediklerini kaydeden Demirtaş, açıklamasına şöyle devam etti: ?Proje ile ilgili olarak maddi bir destek beklentimiz yok. Ancak doğru yolda gittiğimize dair sizin rehberliğinize ve yönlendirmenize ihtiyacımız var. Siz onay verirseniz, biz tüm hızımızla İzmir'de yaptığınız yatırımlarla da örtüşen bir şekilde İzmir Ekonomi Üniversitemiz ile birlikte projeyi hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu proje hem kentimize sağlık hizmetleri alanında büyük katkı yapacağı gibi hem de sağlık turizmi için kentimizde çok güçlü bir altyapı oluşturacak. İzmir'in potansiyelini uluslararası alanda gösterecek bir proje olacak.?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise torba yasa ile medikal turistler için yüzde 50 vergi indirimi sağladıklarını belirterek, bunun sektör için oldukça önemli bir avantaj olduğunu ifade etti. Bakan Akdağ, ?Bu sektör için oldukça önemli bir avantaj. Özel hastanelerin kurulmasını kısıtladık. Çünkü Türkiye'de doktor ve yardımcı personel konusunda önemli bir açık var. Yeterli insan kaynağı olmadan özel hastane açmanın hiçbir anlamı yok. Ancak, en az 200 yataklı olmak koşuluyla üniversitelerimizin hastane kurmasına izin veriyoruz, hatta teşvik ediyoruz. Nitekim üniversitelerimiz, tıp fakültesi ve yüksek okulları ile kendi personel ihtiyacını da karşıladığı için bu bizim sağlık politikamızla da son derece uyumlu oluyor. Bu bağlamda İEÜ bünyesinde fakülte, yüksek okulları, hastanesi ve diğer unsurları ile birlikte tasarladığınız İzmir Sağlık Merkezi Projenizi destekleriz.'' dedi.

İZMİR KÜMELENME İÇİN ÇOK ŞANSLI

Tıbbi malzeme üreticilerinin kümelenmesi gerektiğini belirten Bakan Akdağ, İzmir'in, bu alanda iş kültürü ve altyapısı ile en şanslı 2 -3 ilden birisi olduğunu söyledi. Akdağ, şöyle devam etti: ?Araştırma ve geliştirmenin özellikle geliştirme bölümüne ağırlık veren çalışmalar yapılmalıdır. Temel bilimsel çalışmalar da önemli, ancak ticari bir ürüne dönüştürülebilir nitelikteki ve sektöre doğrudan faydası olacak çalışmaların özendirilmesi ve desteklenmesi çok daha önemli. Örneğin, Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları Merkezi kurun. Türkiye'nin ilaç geliştirmeye çok ihtiyacı var. Belki 10 sene boyunca ilaç geliştiremezsiniz. Ancak 10 sene sonunda 1 tek ilaç geliştirseniz bile buna değer.?

SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın EXPO 2020 hedefi doğrultusunda İzmir'in 'Sağlık Serbest Bölgesi' olması konusundaki düşüncelerini sorması üzerine ise Bakan Akdağ, bununla ilgili bir yasal düzenleme taslağını tamamladıklarını söyledi. Akdağ, ?Bu düzenlemenin içinde yüzde 50 vergi indirimi de var. Bu düzenlemenin bir ay içinde tamamlanacağını umuyorum.? cevabını verdi.

Türkiye'ye yılda gelen 30 milyon turisti tur operatörlerinin getirdiğini belirten Bakan Akdağ, sağlık turizminin gelişmesi için de 'Sağlık tur operatörleri' olması gerektiğini söyledi. Bakan Akdağ, devam etti: ?Hastanelerin iyi bir şekilde sağlık turizmine hizmet edebilmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için belli bir ölçeğe ulaşması lazım. Sağlık turizminde hedef orta gelirli ve zengin hastalar olmalıdır. Sağlık turizmi açısından ileride hangi ülkelerden hasta almayı hedefliyorsak, şimdiden o ülkelerin dillerini sağlık çalışanlarımıza öğretmeliyiz. Bu ileride, ülkeler arasında yaşanacak rekabette bizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Örneğin, Norveç hedef ülke ise, o hastalar Türkiye'ye geldiğinde kendi dillerinde karşılanması ve dertlerini anlatabilmeleri bizim için büyük avantaj olacaktır.''

İZMİR'E 1 MİLYAR LİRALIK SAĞLIK YATIRIMI

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'e yapılacak sağlık yatırımları nedeniyle hem Bakan Akdağ'a hem de hükümete teşekkür etti. Akdağ ise 2015 yılına kadar İzmir'e 1 milyar TL'lik yatırım yapacaklarını kaydetti. Akdağ, ?Bayraklı ve Tepecik'te olmak üzere 2 dev şehir hastanesi yapımına ilişkin çalışmalara hızla devam ediyoruz. Sağlık alanında planladığımız yatırımlar tamamlandığında, gelecek 20-30 yıl boyunca İzmir'in sağlık yatırımları ihtiyaçlarını karşılamış olacağız." açıklamasını yaptı.

Demirtaş'tan EXPO 2020 çalışmaları hakkında da bilgi alan Akdağ, Demirtaş'ın İzmir'de düzenlenecek bir toplantıda İTO'nun sağlık sektöründe faaliyet gösteren üyeleriyle bir araya gelme davetini de memnuniyetle kabul edeceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber