Muğla'da Uluslararası Menteşe Beyliği Sempozyumu başladı

Muğla'da yaklaşık iki asır hâkimiyet süren Menteşe Beyliği, İngiltere, İtalya, Malta, Hollanda, Rusya, İsrail ve Azerbaycan'dan gelen yerli ve yabancı akademisyenler tarafından masaya yatırılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla Üniversitesi (MÜ)'nin evsahipliğinde Batı Anadolu Beylikleri Tarih Kültür ve Medeniyetleri Sempozyumu II kapsamında "Uluslararası Menteşe Beyliği Sempozyumu" başladı. Atatürk Kültür Merkezi'nde, uluslararası düzeyde ilk kez yapılan sempozyumda Menteşe Beyliği kültür sanattan mimariye, edebiyattan müziğe kadar bütün yönleriyle ele alınıyor. 12 oturumdan oluşan ve 7 ülkeden 12 yabancı konuşmacının katıldığı sempozyumda, 48 bildiri yer alıyor.

MÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Çevik, düzenleme kurulu adına yaptığı açılış konuşmasında, Batı Anadolu Beylikleri Tarih Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu'nun ilkinin, iki yıl önce Aydın'da yapıldığını söyledi. Batı Anadolu'da kurulmuş olan Türk beyliklerinin her biri hakkında, uzmanlarınca boyutları ile ele alınarak derli toplu güncellenmiş bilgi sunulmasını amaçlayan sempozyumun dizisinin ikincisinin Menteşe Beyliği'ne ayrıldığını anlatan Çevik, ?Menteşe Beyliği bölgesinde yerleşik MÜ'nün evsahipliğinde gerçekleştirilen sempozyuma yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere 100'ün üzerinde bildiri özeti gönderilmiş olup bilim kurulumuz, titiz bir çalışmanın sonucunda bunlardan 48'ini sunulmaya değer bulunmuştur. Bildirilerden 36'sı ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görev yapan akademisyenler tarafından, 12'si de İngiltere, İtalya, Malta, Hollanda, Rusya, İsrail ve Azerbaycan gibi farklı ülkelerden gelen bilimadamları tarafından hazırlandı.? dedi. Adnan Çevik, sunulacak bildirilerde Muğla'da yaklaşık iki asır hâkimiyet süren Menteşe Beyliği'nin siyasi, tarihi ve sosyal yapısı, ekonomik ve ticari ilişkileri ile kültürel dokusu başta olmak üzere pek çok yönden ele alınarak inceleneceğini sözlerine ekledi.

MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise 13. yüzyılın ortalarından itibaren Menteşe Beyliği'nin hissedildiğini belirterek, ?Bu sempozyumda, 'Menteşe Beyliği'ni yeteri kadar tanıyor muyuz?' sorusunun cevabını aramaya çalışacağız. Sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.? ifadelerini kullandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker de Batı Anadolu Beylikleri Tarih Kültür ve Medeniyetleri Sempozyumu'nun başlangıç tarihinin 2009 yılına dayandığının altını çizerek, bu sempozyumda Menteşe Beyliği ile ilgili yeni bilgilere ulaşılacağını vurguladı.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise üç üniversitenin biraraya gelerek sempozyum zinciri oluşturmalarının memnuniyet verici olduğunu dile getirerek, ?Ülkemizde 81 ilde üniversite var. Üniversitelerin, bulunduğu kente dikkatle bakarak irdelemesi gerekiyor. Sempozyuma birçok ülkeden katılım var. Buradan çıkacak sonuçları, daha ince tahlil etme fırsatı bulacağız.? şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Tuncer Baykara tarafından, "Menteşe Bölgesinin Tarihi Coğrafyası" konulu açılış konferansı verildi. Baykara, Menteşe Beyliği'nin uzun süre Selçuklu ve İlhanlılar egemenliğinde kaldığını belirterek, ?Selçuklu Devleti'nin, Muğla istilası neticesinde merkezî otoritesini kaybetmesiyle Anadolu'nun her tarafında ortaya çıkan beyliklerden olan Menteşe Beyliği, 13. asrın ikinci yarısından 15. asrın başlarına kadar Anadolu'nun batı ucunda hüküm süren bir beylik olmuştur.? dedi. Menteşe Beyliği'nin 13. yüzyılda beylikler içerisinde ilk donanmaya sahip olduğunu belirten Baykara, ?Menteşe, uzun süre Kayı Boyu egemenliğinde de kalmıştır. Nitekim Yunanların Levissi, günümüz insanlarını Kayaköy dedikleri, Fethiye'nin tarihî beldesinin adı aslında Kayı köyüdür. 16. yüzyıla kadar gayrimüslim nüfus yaşamamıştır.? diye konuştu.

Sempozyuma Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Akbaş, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Fevzi Kurşun, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber