Çanakkaleli turizmciler: Anzak Ayini'nin şehrin ekonomisine katkısı yok

Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği(ÇATUD) Başkanı Sefer Göztepe, Anzak Ayini'ne katılan binlerce Avustralya ve Yeni Zelandalının Çanakkale ekonomisine bir katkı sağlamadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 17:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği(ÇATOD) Başkan Yardımcısı Aşkın Değirmenci de Anzakların Çanakkale'de hiç konaklanmadan ayine gelip gittiğini belirterek, sadece protokolün otellerde kaldığını ifade etti. Gelen grupların şehir merkezine uğraması için çalışma başlatılmasını istedi.

Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerini anmak için her yıl 24-35 Nisan tarihlerinde tören düzenleniyor. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Anzak Koyu'nda düzenlenen Anzak Ayini'ne, dedelerine dua etmek için her yıl olduğu gibi binlerce Avustralya ve Yeni Zelandalı geldi. Gelen Anzak sayısında her yıl artış yaşanırken bu yıl 8 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Turizm dernekleri, bir geceyi burada geçiren Anzakların, Çanakkale ekonomisine hiç katkısı olmadığını söylüyor.

ŞEHİR MERKEZİNE UĞRAMIYORLAR

ÇATUD Başkanı Sefer Göztepe, Anzakların şehir merkezine hiç uğramadığını söyledi. Binlerce kişinin Çanakkale ekonomisine hiç katkı yapmadığını belirten Göztepe, bunu da organizasyona bağladı. İstanbul'daki tur şirketlerinin Anzakları sadece geceki ayin için getirdiğini aktaran Göztepe, "Tur şirketleri, akşam Anzakları alıp Gelibolu Yarımadası'ndaki tören alanına getiriyor. Burada sabah düzenlenen ayine katıldıktan sonra hiçbir yere uğramadan tekrar alıp götürüyorlar. Burada konaklama olmadığı için de gelen önemli bir sayının il ekonomisine katkısı yok. Her yıl düzenlenen törenlere gelen bu kadar kişinin Çanakkale ekonomisine katkı sağlaması için proje geliştirmek gerekiyor." dedi.

OTELLERDE SADECE PROTOKOL KALDI

Bu yıl Avustralya Başbakanı Julia Gillard'ın da katıldığı Anzak Ayini'ne gelen Anzakların Çanakkale'de konaklamadığını belirten ÇATOD Başkan Yardımcısı Aşkın Değirmenci ise buradaki otellerde sadece protokolün kaldığını söyledi. Eskiden sırt çantalı Anzakların ferdi olarak ayine katılmak için geldiğini ve Çanakkale'deki otellerde konakladığını anlatan Değirmenci, tur şirketlerinin işe el atmasının ardından Anzakların buradaki otellerde kalmadığını söyledi. Değirmenci, "Tur şirketleri, kâr hesabı yapıyor. İstanbul'da veya başka ucuz bir yerde konaklatıyorlar. Sadece ayin için oradan otobüsle getirip Çanakkale'ye hiç uğramadan ayin alanına götürüyorlar. Burada ayin bittikten sonra tekrar otobüsle güzergâhlarına devam ediyorlar. Bu yüzden otellerde sadece protokol kalıyor. Her yıl önemli sayıda Anzak geliyor fakat Çanakkale ekonomisine bir katkısı olmuyor. Buradaki otellerde kalmadıkları için çarşıyı gezip alışveriş de yapmıyorlar." dedi.

Her yıl bu zamanlarda Çanakkale'deki otellerin doluluk oranının yüzde 100 civarında olduğunu hatırlatan Değirmenci, geçen hafta yapılan Aroma Erkek Voleybol 1. Ligi Play-Off karşılaşmasının, şehrin ekonomisine Anzaklardan çok katkı sağladığını söyledi. Değirmenci, Anzak Ayini etkinliğini tamamen Avustralya'nın organize ettiğini hatırlatarak, değişik bir organizasyon yapılıp gelenlerin şehir merkezine de uğramasının sağlanması için çalışma başlatılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber