Avukatlar da şiddetten şikayetci

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2012 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege ve Marmara Bölge Baroları ortak bir bildiri yayımlayarak, avukatlara yönelik olarak yapılan saldırıları kınadı.

Afyonkarahisar Barosu Turgay Şahin'in de açıklamasının bulunduğu ortak basın açıklamasında; savunma hakkının, yalnızca bu haktan yararlanan şüpheli veya sanık için değil, mağdur veya katılan taraf için de bir güvence olduğu belirtildi. Suçu ne olursa olsun, savunma hakkından, yeterince, yararlandırılmayan bir kişi hakkında verilen kararın tartışmalı olacağı, meşruluğu bulunmadığı için mağdurun istediği sonuca ulaşamayacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Ne yazık ki hukuk ve adalet duygusunun olgunlaşmadığı ülkelerde savunmaya gereken önem verilmemekte, savunma ya boş, zararlı bir iştigal yahut yargılama konusu suç ve yargılanan sanığın özdeşi gibi görülmektedir. Ülkemizde de durum bundan ibarettir. Saldırıya uğrayan ve dahası öldürülen avukatlar bu yargımızı doğrulamaktadır. 25. Baro Başkanları toplantısı açılış konuşmasında, TBB Başkanı avukat Ahsen Coşar, yakın tarihte avukatların uğradığı saldırıları şöyle sıralıyor: Tarih 22.09.2010. Yer Kayseri.

Kayseri Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Okan Yılmaz bürosunun önünde saldırıya uğruyor. Tarih 15.12.2010. Yer Akçakale. Malatya Barosu üyesi iki meslektaşımız Adliye Sarayı önünde taşlı, sopalı, bıçaklı saldırıya uğruyorlar. Şans eseri yara almadan kurtuluyorlar. Daha sonra araçla yola çıkıyorlar ve yolda silahlı saldırıya uğruyorlar. Tarih 14.10.2011. Yer Balıkesir. Balıkesir Barosu üyesi meslektaşımız Muzaffer Zeybek duruşma salonunda bir hakimin fiili saldırısına uğruyor. Tarih 20.12.2011. Yer Gerede.

Bolu Barosu üyesi meslektaşımız Yusuf Renkli Adliye Sarayı'nın girişinde silahlı saldırıya uğruyor, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılıyor. Tarih 29.02.2012. Yer Şırnak. Şırnak Barosu üyesi meslektaşımız Erdal Kunur polislerin darbına ve kötü muamelesine maruz kılıyor. Tarih 27.03.2012. Yer Şanlıurfa. Baro tarafından Nevruz kutlamaları için görevlendirilen meslektaşlarımız Hidayet Enmek, Eyüp Sabri Tınaş, Mehmet Emin Uyguner güvenlik güçleri tarafından darp ediliyorlar. Tarih 30.03,2012. Yer

Afyonkarahisar. Afyonkarahisar Barosu üyesi meslektaşımız Hüseyin Bürhan Hayran bürosunda silahlı saldırı sonucu hayatını kaybediyor. Bu saldırıların temel nedeni olarak avukatların savunma görevini üstlendikleri müvekkilleri ile özdeşleştirilmesi olduğu görülmektedir."

AFYONKARAHİSAR'DA DA AVUKATI ÖLDÜREN KATİLİ SAVUNMAK, YİNE BİR AVUKATA DÜŞMÜŞTÜ

Bu çarpık anlayışın güncel bir yansıması da Muğla Barosu Başkanı Avukat Mustafa İlker Gürkan'ın savunman olarak görev yaptığı dava nedeniyle uğradığı saldırıya dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Saldırganlar 'Tecavüzü savunmak tecavüze ortak olmaktır' şeklinde bir pankart açmışlar ve kuşkusuz suç işlemişlerdir. Peki bu saldırganlar yargılanırken kendilerini kim savunacaktır? Aynı çarpık mantık işletilecek olursa, onları savunan avukatların da haksız vasıflandırmalarla itham edilmesi kabul edilebilecek midir?

Yakınlarda Afyonkarahisar'da bir avukat öldürülmüş ve katili savunmak görevi de yine bir avukata düşmüştür. İldeki hiçbir avukatın üstlenmek istemediği bu görev, yasa gereği zorunlu olarak yine bir avukat tarafından yerine getirilmiş, ancak ertesi gün yerel basın şu manşetle çıkmıştır: 'Katilin Avukatı' Haber metni üzerine de avukatın resmi basılmıştır. Avukat Mustafa İlker Gürkan'ın maruz kaldığı olayda da 'tecavüzü savunan avukat' klişesi ile saldırıya geçilmiştir."

"SAVCILARA HAVALE EDİYORUZ"

Hukuk kültürü ve adalet duygusu gelişenlerin, bu paylaşımı yapanları kınadığı belirtilen açıklamada, "Ancak bu düzeyin altında bulunanlar için avukat hedef haline getirilmiştir. Savunma hakkında haberdar olmayan haddini bilmezlerin, masumiyet karinesini de duymuş olacaklarını zannetmiyoruz. Bu güruhun kendi cahillikleri ve şartlanmış saldırganlıklarını önce toplumumuzun sağduyusuna, hukuk ve adalet duygusu ile mücehhez vicdanlara ve zorunlu olarak suçu soruşturmakla görevli savcılara havale ediyoruz"

denildi.

Açıklamada, Ege ve Marmara Bölge Baroları olarak; tecavüz suçunu işlediği ileri sürülen bir kişinin avukatlığını üstlendiği için kimi kadınların ve kadın derneklerinin saldırı ve suçlamalarına maruz kalan avukat Gürkan'a geçmiş olsun dilekleri de yer aldı.

Ortak basın açıklamasında Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova baro başkanlarının imzası yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber