Başkent'te termik santral karşıtı eylem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2012 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sinop'un Gerze ilçesinde termik santral yapılmasına karşı çıkan bir grup, Başkent'te eylem yaptı.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ve Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ile Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı'nın da aralarında bulunduğu Yeşil Gerze Çevre Platformu üyesi bir grup, Gerze'de yapımı planlanan termik santral için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısının düzenlendiği Anadolu Bulvarı'ndaki İller Bankası binası önünde toplandı.

Termik santrali protesto için 17 Nisan'da Sinop'tan Ankara'ya yola çıkan 57 yaşındaki Ferhat Hançer ile 66 yaşındaki Mustafa Kıray'ın da aralarında olduğu eylemciler, çeşitli pankartlar açıp termik santral karşıtı dövizler taşıdı ve sloganlar attı.

Gruptakiler adına yapılan basın açıklamasında, Gerze'de planlanan termik santralin, sulak tarım alanında bulunduğu, ayrıca bölgenin SİT alanı olduğu ileri sürüldü.

Santralde günde ortalama 560 kamyon kömür yakılacağı ve yaklaşık 56 kamyon kül çıkarılacağı savunulan açıklamada, açıkta depolanacak bu külün rüzgarla havaya karışıp onlarca kilometrelik bir alanı etkileyeceği kaydedildi.

Açıklamada, santral nedeniyle 96 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda denizin doldurulacağı ve 3 kilometre uzunluğunda bir iskele yapılacağı öne sürüldü.

CHP Milletvekili Altay ise bölge halkının santral istemediğini söyledi. Altay, ''Santral, cennet ilçemizi cehenneme çevirecek. Sinop'ta herkes bu santrale karşı. Santralin buraya yapılması hem hukuk kurallarına, hem de uluslararası normlara aykırı'' dedi.

17 Nisan'da Sinop'tan başlattıkları yolculuğu Ankara'da sonlandıran Ferhat Hançer ise yolculuğun yorucu geçtiğini belirterek, ''Verdiğimiz mücadelenin önemi, bize güç kattı. En büyük isteğimiz Sinop'ta santral kurulmasının önüne geçmek. Bunu sağlayabilirsek çok mutlu oluruz'' diye konuştu.

Mustafa Kıray ise çocukların temiz bir gökyüzü altında büyümesi için bu yürüyüşü gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eylemcilerden Neslihan Çavdar da yaşam hakkı için mücadele ettiklerini ve sonuna kadar direneceklerini bildirdi.

Açıklamanın ardından gruptakiler, İller Bankası önünde ÇED toplantısı sonucunu beklemeye başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber