'Astım hastalığına yakalanmamak için sigaradan uzak durun'

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, astım hastalığına yakalanmamak için sigaradan uzak durulması, dengeli ve sağlıklı beslenilmesi gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2012 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tay, Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kronik solunum yolu hastalıkları dendiğinde akla astımın geldiğini belirtti.

Tay, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren astım hastalığının dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediğini söyledi. Tay, yaşam ve çevre şartlarının değişimine bağlı olarak artış kaydeden hastalığın, Türkiye'de erişkinlerde yaklaşık 12-13, çocuklarda ise 7-8 kişiden birinde görüldüğünü ifade etti. Tay, ?Astım hastalığına yakalanmamak için sigaradan uzak durun, dengeli ve sağlıklı beslenin, obez olmamaya dikkat edin. Astımın tetiklenmesinde çevresel faktörler ve mesleksel maruziyetler kadar genetik faktörler de önemli. Genel popülasyonda astım hastalığının görülme oranı yüzde 8-10 iken anne ya da babadan birisinin astımlı olması halinde doğacak bebekte astımın görülme olasılığı yüzde 20-30'lara kadar yükseliyor. Anne ve babanın her ikisinin de astımlı olması durumunda ise oran yüzde 60-70'lere kadar yükseliyor. Hastalık, insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.? dedi.

Manisa'da her 5 çocuktan 1'inin ilk üç yaşta en az bir kez nefes problemi yaşadığını aktaran Tay, ?Bunların 17 yaşına kadar yalnız 3'te 2'si iyileşebiliyor, 3'te 1'inde ise hastalığın devam ettiği gözleniyor. Ülkemizde astım konusunda, kısa adı GARD olan Kronik Solunum Yolu Hastalıklarını Önleme Programı başlatıldı. Önümüzdeki beş yılda astıma bağlı hastane yatışlarının yüzde 50 azaltılmasına yönelik bir kampanya da yürütülüyor.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber