Bireysel taşımacılık dışlandı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle, bireysel taşımacılığın adeta dışlanarak, TOBB bünyesinde kurulan Ticaret Odalarının inisiyatifine terk edildiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şanlıurfa'da "Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi ve Bilinçlendirilmesi" projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, TŞOF'un kurulduğu 1953 tarihinden günümüze kadar değişmeyen en önemli ilkesinin, şoför ve nakliyeci esnafının hak ve menfaatlerini savunmak, kazanılmış haklarını korumak, birlik ve beraberliklerini güçlendirmek, sosyal ve ekonomik dayanışmayı sağlamak olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile "Trafik Güvenliğinde Şoförlük Mesleği ve Eğitimi" konulu sempozyumlar düzenlediklerini kaydeden Apaydın, "Trafik sorunu dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan yaşamını tehdit eden önemli sorunların başında geliyor. Trafik sorunu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlığı tehdit eden 'Küresel Halk Sağlığı Sorunu' olarak kabul edilmektedir. Ancak, trafik kazaları her geçen gün toplumun her kesimini etkileyen bir problem olmaya devam etmektedir" dedi.

Şoförün trafik güvenliği konusunda eğitimli ve bilinçli olmasının, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kalabilmesinin, trafik güvenliğini de doğrudan etkilediğini anlatan Apaydın, "Şoför esnafı, ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir. Şehir içi, şehirlerarası, uluslararası yük ve yolcu taşımasında, öğrenci ve işçi servis araçlarının kullanımında çalışan şoförlerin oranı yüzde 80'dir. Yüzde 20'si ise mal sahipleridir. Bunun için, şoförün meslek eğitimi ve meslek standartlarının belirlenmesi çok önemlidir. Bu kapsamda; en önemli hedeflerimizden birisi olan 'şoförlük meslek standartları'nın hazırlanması ve uygulanmaya konulması çalışmalarımızı başlattık. Mesleki Yeterlilik Kurumu nezdinde, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile birlikte başlatılan çalışmalarda, taksi şoförlüğü, ile minibüs şoförlüğü ve kamyon şoförlüğü meslek standardı hazırlanmıştır" diye konuştu.

Karayollarında yapılan iyileştirmeler ve olumlu çalışmalara rağmen taşımacı esnafının aynı ölçüde büyüyemediğinin altını çizen TŞOF Başkanı, "Taşımacı esnafı ekonomik olarak aynı ölçüde büyüyememiş, günümüzde her sektörde yaşanan ekonomik sıkıntı, iş hacminin gittikçe küçülmesi, pek çok maliyet giderleri, akaryakıta yapılan zamlar, vergi yükü altında boğuşan esnafın, büyük firmalarla rekabet etmesini engellemiştir. Bu da esnafın gittikçe küçülmesine ve hatta pek çok taşımacının mesleki faaliyetlerini terk etmelerine neden olmuştur" dedi.

BİREYSEL TAŞIMACILIK DIŞLANDI

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle, bireysel taşımacılığın adeta dışlanarak, TOBB bünyesinde kurulan Ticaret Odalarının inisiyatifine terk edildiğini söyleyen Apaydın, şunları kaydetti:

"Mevzuatın getirdiği yükümlülükler büyük şirket ve firmalar baz alınarak belirlendiğinden, esnafın bunları yerine getirmesi ve değişik uygulamaları takip edebilmeleri mümkün bulunmamaktadır. Belirlenen yetki belgesi ücretleri, gelir sıkıntısı içerisinde bulunan eşya ve yük taşımacılığı yapan ya da yapacak olan kamyoncu esnafımız için ödeme gücünün çok üzerindedir. Elbette, yapılan her meslek belirli usul ve esaslar dahilinde yapılmalı ve buna ilişkin mevzuatta belirlenen kurallara uyulmalıdır.

Ancak esnafımızın şimdiye kadar pek çok yükümlülüğü yerine getirerek yaptığı mesleki faaliyetinde, gerek genel mevzuat gerekse 2916 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde yapılan yeni düzenlemelerde kazanılmış haklarının korunmaması, her seferinde mevcut ekonomik durumu zorlaştırıcı yeni düzenlemelere yer verilmesidir. Bu sebeple öncelikle şoför ve nakliyeci esnafımızın, kazanılmış haklarının korunması için gerekli çalışmaları yapmak bizim en doğal görevimiz ve yapıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber