Maliye Bakanlığı, 'tasarruf paketi'ni yalanladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarının sınırlandırılmasına yönelik kanun taslağı hazırlandığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını söyledi. Şimşek, ?Bahsedilen anlamda ?giderler şu kadar kısılacak' gibi bir şey yok. Gider mevzuatına yönelik bütçe kanununun sadeleştirilmesini içeren bir takım düzenlemeler ile milli emlak ile ilgili bazı değişiklikler yapacağız.? dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Malatya Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Vekili Murat Çağrı Erdinç tarafından ağırlanan Bakan Şimşek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ?kamu giderlerinin azaltılmasına yönelik kanun taslağı hazırlandığına' yönelik soruyu cevaplandıran Bakan Şimşek, medyada bu yönde yer alan haber içeriklerinin yanlış değerlendirmeler barındırdığını söyledi. Gider mevzuatına yönelik bir takım düzenlemeler içeren yasa taslağı üzerinde çalıştıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti: ?Vergi oranlarına dokunmadan, vergiyi tabana yayarak bir yandan memleketin gelirlerini artırmaya çalışırken bir yandan da giderleri tabii ki kontrollü götürmeye çalışıyoruz. Bu yaptığımız bütçeye sadık kalmak demektir. Biz istisnai hallerde (memlekette gelir performansı yüksek olduğu durumlarda) eğitime, altyapı ve araştırma-geliştirmeye ilave kaynaklar veriyoruz. Mesela 2010-2011 yıllarında ulaştırma altyapısına, eğitime çok ciddi ilave kaynak ayırdık. Bugünkü yapılan bazı değerlendirmeler gerçeği yansıtmıyor. O nedenle, kamuoyunu aydınlatma açısından biz bir açıklama yapacağız. İşin özü şudur; biz gelir torba tasarısını Meclis'imize gönderdik. Onun detaylarını tüm kamuoyu ile paylaştık. İkinci olarak gider mevzuatına yönelik birtakım düzenlemeleri içeren bir yasa taslağı üzerinde çalışıyoruz. O taslakta daha çok bütçe kanununu sadeleştirme anlamında birtakım maddeler ilgili kanunlara taşınacak. Milli Emlak ile ilgili olarak yani hazine mülklerinin yönetimiyle ilgili olarak vatandaşa bakan bazı sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler olacak. Bunun benzeri düzenlemeler olacak. Bahsedilen anlamda ?giderler şu kadar kısılacak' gibi bir şey yok. Altını açık ve net bir şekilde çiziyorum. O değerlendirme yanlış bir değerlendirmedir. Şu anda üzerinde çalıştığımız taslakla ilgisizdir.?

Bakan Mehmet Şimşek, Avrupa Kültür Vergisi'ni kaldıracaklarını bildirdi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi'ne kaynak sağlamak amacıyla, Haziran 2008'de, bazı vergilerin artırıldığını hatırlatan Bakan Şimşek, bu çerçevede, benzin türlerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarının 1,5 kuruş, motorin türleri Özel Tüketim Vergisi tutarlarının ise 1 kuruş artırıldığını anımsattı. Projenin tamamlandığını belirten Şimşek, ?Şimdi biz halkına hesap verebilen bir hükümet olarak tabii ki bu vergilerin kaldırılmasına yönelik (o proje bittiği için) Bakanlar Kurulu kararının ihdas edilmesi için Başbakanlığa yazı gönderdik.Takdir tabiki Bakanlar Kurulu'nundur.? dedi.

Türkiye'nin yer altı zenginleri olmamasına karşın ekmeğini taştan çıkararak başarılı olduğunu vurgulayan Şimşek, ?Burada önemli olan şey şudur: Bu memleketin petrol kuyuları yok. Doğalgazın yüzde 99'u ithal. Şimdi bu ülkenin kalkınması için sağlıklı vergi gelirlerine ihtiyacımız var. Herkesten kazancı ölçüsünde bir miktar vergi alacağız. Belki de bu memleketin yer altı zenginliklerinin sınırlı olması bir avantajdır. Ekmeğimizi taştan çıkararak başarılı oluyoruz. Malatya, Kayseri ve Konya'nın başarısı buradadır. Anadolu kaplanı olarak bilinen bu iller yatırım yapıyor, istihdam oluşturuyor. Bazı illerin ihracatı petrol zengini ülkelerin, petrol dışı ihracatlarından daha fazla. Onun için olaya bu çerçevede yaklaşıyoruz.? ifadelerini kullandı.

MEMUR ZAMLARI

Memur zammının geciktiği yönündeki söylentileri de değerlendiren Bakan, şunları söyledi: ?Arkadaşlar Anayasa değişti. Uyum yasaları yapıldı. Müzakereler yapılıyor. Müzakereler biter bitmez inşallah memurumuza toplu sözleşme süreci sonunda ortaya çıkan zammı ve farkları vereceğiz. Biz bir hadiste ifade edildiği gibi çalışanımızın alın teri kurumadan kendisine hak ettiği maaşı vereceğiz. Gecikme varsa bu Maliye Bakanlığı veya bütçe kaynaklı değildir. Meclisimizin tabii ki iradesinde olan bir konudur. Biz zaten enflasyon farklarını, yüzde 2.7 civarında verdik. Şimdiki artışlar ve o fark da verilecek.?

"GÜNDEMDE İLAVE 1,5 TL VERGİ GETİRME GİBİ BİR KONU YOK"

Sigaraya zam yapılacağı yönündeki medyada yer alan haberlere ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Şimşek, ?Şimdi bunların bir kısmı dedikodu oluyor. Öncelikle biz sigara, alkollü içkiler ve bir takım ithal otomobiller üzerindeki vergileri geçtiğimiz sene biraz artırdık. Şu anda gündemimizde ilave 1,5 TL vergi getirme gibi bir konu yok. Açık ve net konuşuyorum.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber