Roman vatandaşlara İŞKUR'dan istihdam desteği

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun kararı çerçevesinde işsizlikle mücadelede dezavantajlı grup arasında bulunan Roman vatandaşları, Toplum Yararına Çalışma Programları (TÇYP)'nda istihdam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş Kur Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, yaptığı açıklamada, Sakarya'da TÇYP'de toplam 7 projede 245 kişi istihdam edildiğini, bunlardan 150'sini Roman vatandaşların oluşturduğunu belirtti. Kaya, ?Bu dönem toplam istihdam sayımız 500'ü bulacak. Proje kapsamında işçi ücretleri için 1 milyon 700 bin kaynak aktarıldı.? dedi.

Kurum tarafından uygulanan geçici süreli istihdam ve eğitim programlarının; iş bulma güçlüğü çeken, emekli olmasına az bir zaman kaldığı halde istihdam edilemeyenler ile işsizlikle mücadelede dezavantajlı grupların (özürlü, eski hükümlü, kadınlar gibi) bu tür projelere katılmalarının sağlandığını ifade eden Kaya, ?Programlara katılanlar çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında kamusal hizmetlerde görevlendirilmekte, katımcılara asgari ücret ödemesi yapılmakta ve SGK primleri de İŞKUR tarafından ödenmektedir.? diye konuştu.

ROMANLARA ÖNCELİK VERİLİYOR

Kaya, bu yıl diğer yıllardan farklı olarak, İŞKUR Genel Müdürlüğü'nce işsizlikle mücadelede dezavantajlı gruplar kapsamına Roman vatandaşların da alınarak projelerden yararlanmada öncelik hakkı verildiğini dile getirdi. Kaya, şu bilgileri verdi: ?Romanların işgücü piyasasına erişim zorlukları, işsizlik oranlarının yüksek seyretmesi onların işgücü piyasasına ve sosyal hayata entegrasyonunu zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla, Roman vatandaşlarımızın işgücü piyasasına ve sosyal hayata entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla İŞKUR düzenlediği TYÇP projelerinden yararlanmada Romanlara öncelik sağlamaktadır."

Projelerde Roman vatandaşlara öncelik verilmesinin memnuniyetle karşılandığını ifade eden Kaya, "Proje hedefimizin gerçekleştirilmesinde Roman vatandaşlarımızın gayretli ve istekli olarak çalıştıklarını görmek bizi mutlu etmiştir.? diye konuştu.

Çalışmak isteyen Roman vatandaşlarının yoğun başvurusu üzerine, İŞKUR Genel Müdürlüğü'nden 1 milyon TL daha ek ödenek talep ettiklerini ve talebin uygun görüldüğünü aktaran Tekin Kaya, bu ek ödenekle fidan ve ağaç dikim işlerinde 110 kişinin 8 ay çalışacağı yeni TYÇP projelerine de başladıklarını kaydetti. Kaya, ?Bu programlar ile ilimizin yeşil alanlarının genişlemesinin, piknik ve sahil alanlarının temizliği projeleri ile de turizmin canlanmasını ve ekonomimize katma değer sağlanmasını amaçlıyoruz.? şeklinde konuştu.

ROMAN VATANDAŞLARA MESLEK DE ÖĞRETİLİYOR

Sakarya'da Romanların yoğun olarak yaşadıkları ilçelerde İŞKUR tarafından Halk Eğitim Merkezleri ile birlikte 16?35 yaş arası bayanlara yönelik ?tekstil konfeksiyon makinecisi' meslek kursları düzenlediklerini vurgulayan Kaya, ?Kursların süresi yaklaşık 3 ay olup, katılanlara ücretsiz eğitim verilmesinin yanında, Kurum tarafından kursiyerlere günlük 20 lira, aylık 440 TL ödeme yapıyoruz. Şu an toplam 30 kursiyerimizle eğitime başlanmış olup, ilk aşamada 8 grupta 120 kişiye eğitim verilecek. 'İstihdam da en iyi referans belgedir' sloganı ile başarılı olanlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı meslek sertifikası veriyoruz. Romanlara yönelik meslek kursları ile, son zamanlarda tekstil konusunda yoğun yatırım çeken Sakarya'da, işverenlerin tekstil konfeksiyon makinecisi mesleğindeki yetişmiş eleman ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlıyoruz. Dolayısıyla, kurs programları sonunda başarılı olan kursiyerlerin İŞKUR tarafından işe yerleştirilmeleri planlanmaktadır.? bilgisini verdi.

ROMANLAR MEMNUN

TÇYP'de park ve bahçe işlerinde çalışan Hatice Tokyay (52), Eylem Burç (33) Neslihan Dikmen (19) ise sigortalı ve güvenli bir işte çalışmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, ?Geçici de olsa sigortalı bir işimiz oldu. Çok mutluyuz. Bize güvenerek iş verilmesine gerçekten sevindik. Projenin devam etmesini istiyoruz.? diye konuştu.

Tekstil konfeksiyon makinecisi' meslek kurslarına katılan Işıl Aktuna, Şenay Toprak, Nursel Demirci' de meslek öğrendiklerini ve çok kolay iş bulabileceklerini dile getirerek, şöyle konuştu: ?Şimdi artık kendimize daha çok güveniyoruz. Artık bir mesleğimiz olacak. İŞKUR'un hem bize günlük 20 lira vermesi hem de meslek öğretmesi gerçekten çok önemli. Biz de bu ilgiyi ve güveni boşa çıkarmayacağız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber